Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rendőrségi razziamérleg: van gond a kamion- és buszsofőrökkel

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2024. február 29. 21:13
Az alkoholfogyasztás egyre gyakoribb probléma a nehéztehergépkocsi-vezetők között – mondta az InfoRádióban az ORFK közlekedésrendészeti főreferense.

A rendőrök 2141 esetben állapítottak meg jogsértést a múlt heti Roadpol országos akcióban, amelynek során tehergépkocsikat és autóbuszokat ellenőriztek.

„Rengeteg járművet ellenőriztek, ezt mutatják a statisztikai adatok is, hiszen több mint nyolcezer nehéz-tehergépkocsit vontak ellenőrzés alá, és a megállapított jogsértések közül pedig feltűnően nagy számban jelentkezett a passzív biztonsági eszközöknek a hiánya és a sebességtúllépés” − mondta az InfoRádióban Zsinkai Elvira.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztály kiemelt főreferense szerint fontosak az ehhez hasonló ellenőrzések, mert az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a nehéztehergépkocsi-vezetők körülbelül 25 százaléka, míg az autóbusz-vezető körülbelül 12 százaléka követ el jogsértést.

„A vezetési és pihenőidő betartása mindig problémát szokott okozni, főleg a nehéz-tehergépkocsik ellenőrzése során, de előfordul a buszok járművezetőinél is, hogy nem tartják be a vezetési és pihenőidőt. Nagyon meg szoktunk lepődni, ha az alkoholfogyasztást mutatunk ki autóbuszok vezetőinél, sajnos azonban mostanában egyre gyakoribb probléma ez a nehéztehergépkocsi-vezetők között˜ − mondta Zsinkai Elvira.

Arról is beszélt, hogy a szankció függ az elkövetett jogsértéstől, lehet helyszíni azonnali korlátozás is, helyszíni bírság, valamint feljelentés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rendőrségi razziamérleg: van gond a kamion- és buszsofőrökkel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást