Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Brutális büntetést kockáztat, aki ilyesmit árusít

Infostart
2024. február 13. 19:55
Az interneten megrendelhető, ízesített, nikotint tartalmazó termékek "forgalmazóival" folyamatosan harcolnak a hatóságok - immáron igen komoly eszközökkel.

Az Elf Bar, Poco Bar illegális, interneten zajló kereskedelmével kapcsolatban kérdezte a Növekedés.hu a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, érdeklődve, hogyan is tudnak fellépni a kerülőutakat kihasználókkal szemben.

Mint írják, az ilyen termékek mind az ízvilágukkal, mind az azokat kínáló weboldalakkal kifejezetten a fiatalokat célozzák, csakhogy bármilyen jól hangzó reklámszöveggel kínálják is ezeket a terméket,

egy olyan eszközről van szó, amely nagyjából 50 doboz hagyományos cigarettának megfelelő nikotint tartalmaz.

A belépéskor felugró életkor-ellenőrzést könnyű kijátszani, sokan ezt is teszik. Az SZTFH szerint az illegális dohánykereskedelem egy jelentős része az aluljárók és közterületek világából átvonult az online térbe, ahol a fiatalok otthonosan mozognak, és mindenféle korlát nélkül vásárolhatnak dohányterméket.

Az elkövetők megkerülik a hazai, zárt dohánytermék-kiskereskedelmet, kihasználva, hogy a környező országokban kevésbé szigorú a jogi környezet. Így ezekben a webshopokban vagy a közösségi médiában kínálnak bárki számára hozzáférhető módon, itthon kizárólag dohányboltban forgalmazható, vagy a hazai piacon forgalmazási tilalom alá eső termékeket.

Jelenleg is több európai országban van hatályban ízesítési tilalom, amely jellemzően a dohánytól eltérő ízesítések tilalmát jelenti. Az elektronikus cigaretták, utántöltő folyadékok vonatkozásában Magyarország mellett, ismereteink szerint, 7 további európai országban - Észtország, Finnország, Ukrajna, Dánia, Litvánia, Hollandia, Norvégia - van hatályban ízesítési korlátozás - írja a lap.

Azaz a legtöbb EU-s országban megengedőbb lehet a jogi szabályozás, annak ellenére, hogy

ezek a termékek nem csupán súlyos függőséget okozhatnak, hanem az összetételük is ellenőrizetlen, ráadásul hibás műszaki állapot esetén akár balesetveszélyesek is lehetnek.

Az aggasztó helyzet miatt az SZTFH kezdeményezésére módosult a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény. A módosítás növelte a Hatóság mozgásterét az ilyen felületekkel szemben, ezért a hazai fogyasztókat célzó, számukra illegális termékeket jogsértő módon értékesítő weboldalakat az SZTFH a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve blokkolni fogja.

A hatóság válaszában azt is írta a lapnak, hogy az internetes kereskedelem semmilyen változatban nem feleltethető meg a Magyarországon hatályos dohánytermék-kiskereskedelmi elvárásoknak. Leszögezik, hogy a hatósági eljárásban a blokkoláson túl szigorú pénzbírság kiszabására is számíthatnak azok, akik weboldalaikon értékesítenek kizárólag dohányboltban forgalmazható termékeket.

Rájuk az SZTFH 5 millió forinttól egészen 500 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat, amire a jövőben számítani is lehet, mivel a hatóság folyamatosan monitorozza az ilyen jellegű internetes tartalmakat, és fel fog lépni az elkövetőkkel szemben.