Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Drasztikus változás jön a társasházi közös költségnél

Infostart
2024. január 23. 04:20
Az infláció és a banki díjak változása miatt jelentősen emelkedni fog a lakástulajdonosok terhe.

Jelentősen emelkedhetnek a közös költségek – mondta az Indexnek Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

Ami biztos, hogy emelkedik, az a banki költség: azoknak, akik csekken fizetik a közös költséget, már 1500 forint pluszköltséget is felszámolhatnak. A biztosítások díja szintén emelkedik, várhatóan 15-20 százalékkal, de akár 50 százalékos növekmény is előfordulhat. Ezenkívül a közös képviselői díjazást is emelni kell az inflációval, ugyanez vonatkozik a takarítók díjköltségeire is. Erre jön a liftszolgáltatók költségei, a karbantartás, a mentés és a hatósági ellenőrzés ára is emelkedik, jellemzően inflációkövető módon. Ahol vannak gondnokok vagy fűtők, velük is számolni kell. A karbantartási költségek jelentős hányadot tesznek ki, a szakemberek munkadíjai pedig soha nem lefelé mennek" – sorolta Molnár Sándor.

Molnár Sándor hangsúlyozta, a karbantartások folyamatosak, szinte mindig adja magát valamilyen probléma, például csőtörés vagy lakatosmunka, de felújítani is muszáj.

A főtitkár arról is beszélt, hogy egyelőre nem jelentősen az elmaradások a közös költségnél, de most 15-20 százalékos emelkedés biztosan várható.