Nyitókép: itbusiness

Pórul járhat a dolgozó, ha nem ellenőrzi rendszeresen ezeket az adatait! - figyelmeztet a NAV

Infostart
2024. január 17. 15:44
Több mint egymillió ember jogviszonyát kell felülvizsgálnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy fontos feladat áll a szervezet előtt: le kell zárniuk az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyokat. Ilyen helyzet két esetben alakulhat ki.

Az egyik, hogy a munkavállalót nem jelentik ki, amikor elhagyja egy munkahelyét. Lehet, hogy az érintettek egy részének azóta sincs állása, de az is megeshet, hogy már a sokadik munkahelyükön vannak. Mindenesetre a hivatalos adatok futó, élőnek látszó jogviszonyt mutatnak, holott az a valóságban már esetenként réges rég nem az - mondta a NAV-elnök. Számításaik szerint

meghaladja az egymilliót az ilyen jogviszonyok száma.

A rendezést már elkezdték. Kiemelte: ebben az esetben a munkavállalót nem érte hátrány, egyszerűen egy hivatalos mozzanat, a kijelentés elmaradt, amit pótolni kell.

Ha viszont nem a kijelentés a probléma, hanem az, hogy az érintettet nem jelentették be, komoly kár érhette a dolgozót.

"A munkavállalótól ugyanis a munkáltató levonja a járulékokat, azt azonban nem fizeti be az államkasszának, így az érintett nem szerez jogot a társadalombiztosítás ellátásaira, elsősorban is nyugdíjra. Az efféle helyzet úgy kerülhető el a legkönnyebben, ha a munkavállalók rendszeresen ellenőrzik helyzetüket. Ezt pedig manapság nagyon egyszerűen el lehet végezni a NAV telefonos applikációjával a NAV-Mobilban, ez legfeljebb egy-két perc. Fejlesztésünk már jó ideje elérhető. Érdemes mindenkinek időről időre rákattintania saját adataira, hiszen az egészségügyi ellátás és a nyugdíj, ilyen értelemben a jövő múlhat rajta" - figyelmeztet Vágujhelyi Ferenc.

Mint mondta, ha valaki úgy találja, hogy adatai hiányosak, hogy nincs bejelentve, jelezze munkáltatójának. Ha nem jut eredményre, keresse az adóhivatalt!