Nyitókép: Pixabay

Furcsa tendencia alakult ki hazánk időjárásában, mindig karácsonykor tapasztalható

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. január 5. 14:20
Szokatlan, hogy itthon lassan két hete ennyire enyhe az idő.

Mint arról az Infostart is beszámolt, csütörtökön két melegrekord is megdőlt Magyarországon. Simon Gergő meteorológus, a HungaroMet - Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. munkatársa az InfoRádióban elmondta, a jelenlegi időjárási helyzet magában hordozza az ilyen melegrekordokat. Megfogalmazása szerint az élénk, olykor erős déli, délnyugati szélben, az enyhe léghullámok hatására könnyen meg tudnak dőlni a hőmérsékleti értékek. Szinte az egész országban jócskán a sokévi átlag felett alakultak a hőmérsékletek az enyhe, délnyugatról érkező léghullámok hatására.

A maximum hőmérséklet néhol 10-12 Celsius-fokkal is magasabb volt az ilyenkor szokásosnál

- emelte ki, megjegyezve, hogy már körvonalazódik a változás.

Most egy szokatlanul hosszú és enyhe periódusban vagyunk: december 23-án volt egy intenzív havazás, de azóta szinte végig az átlagtól eltérő enyhe idő tapasztalható.

"Sajnos ez mindig az ünnepek környékén érkezik, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján már szokásosnak mondható. A mostani időjárás egy tartós, úgynevezett nagytérségi makroszinaptikus felállásnak volt köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a nyugatias áramlással gyakran érkeztek, vagy súroltak minket ciklonok és azoknak a frontjai, amelyek gyakran változékony, enyhe időt okoztak" - magyarázta.

Elmondása szerint az igazi téli idő megrekedt a kontinens északi, északkeleti részén, ez azonban a hétvégén várhatóan meg fog változni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Meleg karácsonykor, rekordok - Simon Gergő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást