Nyitókép: Unsplash.com

Erre érdemes nagyon odafigyelni az adventi időszakban

Infostart
2023. december 17. 10:20
Általában a fényfüzérek, gyertyák és csillagszórók tudják a legnagyobb bajt okozni. A katasztrófavédelem összefoglalta, hogy mire érdemes odafigyelni egy nyugodt karácsony érdekében.

Égősorok és fényfüzérek vásárlásakor érdemes megbízható forrásból, jó minőségű terméket választani. Németh Ramóna, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint az elemmel működő füzérek nem veszélyesek, inkább a hálózatról működtetett díszek szoktak problémát okozni.

Az ünnepi várakozás idején a legfőbb tűzveszélyforrás az adventi koszorú, illetve a karácsonyfa, a karácsonyi időszak lakástüzeinek 30 százaléka kötődik hozzájuk

– idézi az economx.hu a kisalfold.hu-t.

A karácsonyfa a fűtött lakásban gyorsan kiszárad és könnyen meggyulladhat, az adventi koszorúk elfelejtett gyertyái pedig a környékén hagyott tárgyakat és bútorokat hajlamosak lángra lobbantani. A katasztrófavédelem azt tanácsolja, ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót a karácsonyfákra, illetve fűtőtest egy méteres közelébe se.

A készülődés másik színtere, a konyha szintén veszélyeket rejthet. Itt általában egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek ételek, amik könnyen okozhatnak égő zsiradék okozta problémákat. A tűzoltóhadnagy javaslata szerint, ahelyett hogy vízzel próbálnánk leönteni az esetlegsen meggyulladt olajat vagy zsírt, inkább egy fedővel fedjük le és zárjuk el a tűzhelyet.

A katasztrófavédelem az adventi időszakon kívül is ajánlja a lakosok számára egy otthoni tűzoltókészülék beszerzését.

A szóvivő szerint ez a legjobb eszköz a kezdeti tüzek megfékezésére, illetve a tűz továbbterjedésének megakadályozására. Németh Ramóna hangsúlyozta továbbá, hogy a lakosok ne próbálják meg mindenképp eloltani az esetleges tüzeket, hiszen megfelelő felszerelés nélkül a belélegzett gázok egészségkárosodást okozhatnak.