Nyitókép: Infostart

"Kigyúrta magát" a Bükkös patak - videó

Infostart
2023. december 14. 14:42
Az elmúlt napok heves esőzései nyomán jelentősen megemelkedett a folyók vízszintje. Szentendrén egy fontos átjáróban nagy sebességgel hömpölygött a Bükkös vize a Duna felé

A Dunán egyelőre csak a felső szakaszon az osztrák határtól Gönyűig van első fokú árvízvédelmi készültség. A folyam alsóbb részein még normális a vízállás.

A Dunába ömlő kisebb patakok vízhozama azonban jelentősen megnőtt. Szentendrén például jócskán megduzzadt a Bükkös patak, amit ez a videó is mutat:

Most a legnagyobb a veszély a Tarnán van, ahol már Verpeléttől Tarnaörsig a legmagasabb, harmadfokú a készültség. De egyre rosszabb a helyzet a Zagyván is: Hatvannál elsőfokú, míg lejjebb, Szentlőrinckáta és Jásztelek között viszont már másodfokú a riasztás szintje. Ugyancsak másodfokú készültséget rendeltek el a Taktán, Taktaföldvárnál.

A Bodrog felső folyásánál, Felsőberecki, illetve Sárospatak térségében első fokú a vízügyi készültség, akárcsak a Hortobágy-Berettyó-főcsatorna mentén.

Az ország többi folyóján egyelőre még nincs veszélyhelyzet. Az aktuális vízállásokról és az árvízvédelmi készültség fokozatairól a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.