Nyitókép: Pixabay

Húsok ára is csökkenhet az új kormányzati lépés révén

Infostart / MTI
2023. december 5. 07:30
Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer.

Az élelmiszerárak csökkentésére és a multik árspekulációjának letörésére létrehozott online árfigyelő rendszer újabb 18 termékkörrel bővülhet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslata szerint - közölte a tárca. Új termékkörként bekerülhetnek az online árfigyelőbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek (például a laktózmentes túró, trappista sajt és kefír, a gluténmentes kenyér és tészta), valamint a marha- és a kacsahús is.

A közlemény emlékeztet: a minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az árfigyelő rendszert, amely már több mint 5 hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett infláció letörését. Az online platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül támogatja a családok tudatosabb vásárlási döntéseit - fogalmazott a GFM.

A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése mintegy 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve több mint 1,3 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.