Nyitókép: Getty Images/ Renata Angerami

Újabb kórházi osztályok alakulhatnak át

Infostart / MTI
2023. november 29. 21:24
Az úttörőnek számító pincehelyi szakápolási központ nyomán 2024 első negyedévében újabb kórházi ápolási osztályokat alakítanak át otthont helyettesítő szakápolási intézményekké - jelentette be Fülöp Attila szerdán Pincehelyen.

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a pincehelyi Szent Orsolya Kórház megalapításának 70. évfordulóján vett részt. Az intézménybe júliustól, a szakápolás átalakítása eredményeképpen, olyan emberek kerülhetnek, végleges elhelyezésük előtt, akik állapota nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet, de szakápolást, tartós ápolás-gondozást igen.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a komplex szolgáltatás nyújtása, az alapellátási és szakápolási feladatok egységesítése mellett fontos elvárás a szociális szemlélet kialakítása, a mentálhigiénés, az otthon érzését nyújtó gondozás.

Fülöp Attila elmondta, hogy az intézmény úttörő szerepet játszik abban, hogy szakápolási központtá alakulva új szolgáltatási formát vezessenek be Magyarországon.

Hozzátette: a változtatásnak egyetlen célja volt, hogy a medikális ápoláshoz, amit eddig is végzet az intézmény, hozzá tudjanak tenni olyan mentálhigiénés szociális elemeket, amelyek által az ápoltak úgy érezhetik, részt tudnak venni a közösségi életben is.

Az a fajta átalakítás, szemléletmód-változás, ami ehhez kell, megtörtént Pincehelyen - húzta alá Fülöp Attila.

A politikus elmondta azt is, hogy előkészítés alatt áll más hasonló szakápolási intézmények kialakítása az országban. Mintegy féltucat helyen terveznek kialakítani ilyen intézményeket, osztályokat, amelyeket várhatóan 2024 első negyedévében adják át.