Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Látványos darurekord a Hortobágyon – képek

Infostart
2023. november 3. 12:53
Az igazgatóság közlése szerint 194 750 daru tartózkodott egyszerre a Hortobágyi Nemzeti Park területén.

Hetente tartanak szinkronszámlálást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai, így jutottak arra az eredményre, mennyi daru tartózkodott a területen október közepén. Azóta már csökkent a darvak száma, október utolsó hetében 160 530 példányt számláltak - írja a Sokszínű Vidék.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a tradicionális helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek olyan sekély vizű élőhelyek, melyek lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek, például egykori erek, medrek. A madarak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő egyedeket számolják meg.

Valójában ez a számolás a matematika nyelvén becslést jelent

- írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága hivatalos Facebook-oldalán. A gyakorlatban megszámolnak egy egységnyi mennyiségű madarat, például 10 egyedet, majd ezen mennyiség térbeli elhelyezkedését rávetítik a csapat további részeire. Így ezzel a módszerrel a többszázas vagy ezres nagyságrendű csapatok is gyorsan megszámlálhatók.

Természetesen van némi hibaszázalék ebben a módszerben, viszont évtizedek óta ugyanazokon a helyeken, azonos eszközökkel, azonos metódus szerint végzik a méréseket, ez egy állandó szám, nagyjából 10 százalék. Ez a hasonló biomonitoring módszerek sorában kiválónak számít.

A park igazgatósága látványos fotókat is közölt Facebook oldalán a darvakról: