Nyitókép: Pixabay.com

Tornádó és csapadékrekord után most mi következik?

Infostart
2023. október 28. 05:00
A pénteki hidegfront tornádót, zivatarokat és 100 km/óra feletti szelet is hozott.

Pénteken kiadós esővel, viharos széllel, Szentesen pedig tornádóval vonult át a froint - írja az időkép. A meteorológiai portál Baján 111, Balatonföldváron 110 km/órás lökést mért. Azt írták, hogy az ország északi felén több helyen is fél-egy havi átlagnak megfelelő csapadék esett. A legtöbb esőt az elmúlt 24 órában a hevesi Tarnaszentmárián mértük, ahol már 65 mm esőt rögzített a mérőműszer. Ez meghaladja az Országos Meteorológiai Szolgálat által nyilvántartott október 27-én rögzített korábbi rekordot, amit 1909-ben Farkasgyepűn mértek - ez egyébként 62 mm volt.

Szombaton már nyugodtabb idő idő ígérkezik. A változóan felhős-napos időben eleinte főként délen, délnyugaton, napközben elszórtan, legkevésbé északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok. A nyugati-délnyugati szelet északkeleten és délen élénk lökések kísérhetik. Reggel 4 és 11, délután 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, délután nyugaton és északon lehet több felhő az égen. Kezdetben északkeleten néhol még egy-egy zápor előfordulhat. A délnyugati szelet élénk, a Dunántúlon és a középső tájakon erős lökések kísérhetik. Hajnalban több helyen pára-, ködfoltok képződhetnek, 4 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet. Délutánra 17 és 24 fok közé melegedhet a levegő.

Hétfőn elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, számottevő csapadék sehol sem várható. A délies szelet élénk, erős, a Dunántúlon néhol viharos lökések kísérhetik. Napközben 18-24 fokot mutathatnak a hőmérők.

Kedden érkezhet a következő hidegfront, ami felhős időt hoz. Több helyen alakulhat ki eső, zápor, emellett zivatarok is előfordulhatnak. Az élénk, erős délies szél este fordulhat északnyugatira. A csúcshőmérséklet 17-24 fok között valószínű. Szerdán a túlnyomóan napos, szeles idő mellett még elszórtan záporok alakulhatnak ki. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lehet. Napközben 12-18 fok közé eshet vissza hőmérséklet.