Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

317 forintért egy liter üzemanyag legálisan – ilyen is van

Infostart
2023. október 27. 05:45
Nagyjából 22 ezer kilométer alatt megtérülhet, ha valaki átalakítja benzines autóját LPG-üzeműre. Az autógáz manapság nagyjából feleannyiba kerül, mint a benzin, és a jövedéki adó emelése sem fogja érinteni.

Sokan keresik fel az átalakítással foglalkozú műhelyeket, hogy LPG-üzeművé alakíttassák benzines autóikat – tudta meg a Pénzcentrum egy autógázosítással foglalkozó cég tulajdonosától. A roham megindulása nagyjából egybeesett a benzinárstop kivezetésével. Az LPG literje jelentősen olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel. A 95-ös benzin országos átlagára 603,3 forint, a gázolajé pedig 651,3 forint, míg egy liternyi LPG átlagosan 317 forintba kerül. Cserébe autógázból többet is fogyaszt az autónk, a hozzáértők szerint nagyjából 10 százalékkal.

Négyhengeres, benzinmotoros autók esetén az átalakítás 250 ezer és 350 ezer forint közötti összegbe kerül, minél több a henger a motorban, annál drágább lesz átalakítani, a 6-8 hengeres autók esetében már inkább 450-500 ezer forint körüli összeggel kell számolni. Egy 100 kilométeren 8 litert fogyasztó benzines autó esetében nagyjából 22 ezer kilométer alatt vissza is hozza az árát egy átalakítás.

Jelenleg Magyarországon ugyanis csak a Dacia forgalmaz gyárilag ilyen üzemanyagrendszerrel felszerelt autókat, de ha valaki a használtpiacon keresgélne, annak igen szűkösek a lehetőségei.