Nyitókép: Uwe Lein/picture alliance via Getty Images

A pénteki üzemanyagáraknak lesz, aki örülni fog, és lesz, aki nem

Infostart
2023. október 25. 11:36
Változik a benzin és a gázolaj ára, de nem ugyanabba az irányba.

Vegyes képet mutatnak az új üzemanyagárak - írja a holtankoljak.hu tájékoztatása alapján a vg.hu. Az árfigyelő blog szerint ugyanis október 27-én jó eséllyel árváltozás lesz a kutakon. A bejelentés alapján

  • a benzin várhatóan 5 forinttal drágul majd,
  • ezzel szemben a gázolaj bruttó 3 forinttal olcsóbban lesz vásárolható.

Ezt figyelembe véve október végén: a 95-ös benzin literje átlagosan 608, a dízelé pedig 647 forint lesz. Ezek az árak maradnak a hónapban, a következő árváltozás majd november 1-től esedékes. Ezt majd jövő hét hétfőn hozzák nyilvánosságra.

A gazdasági portál szerint azzal, hogy a benzin ára emelkedik, lezárult egy szakasz a magyar üzemanyagárak statisztikájában,

ugyanis szeptember vége óta, egy hónapon át csökkent, összesen bruttó 57 forinttal. A dízelnél nem volt ennyire látványos és folyamatos az árcsökkenés, de a mostani 3 forintos engedménnyel már összességében bruttó 34 forintos áresés állt be szeptember vége óta.

A drágulás oka a szerző szerint az, hogy a közel-keleti helyzet miatt úgynevezett geopolitikai prémium is megjelenik az árakban. Ez főleg annak a félelemnek szól, hogy Irán vajon valamilyen formában bevonódik-e háborúba. Ha igen, az napi hárommillió hordó kitermelést fenyeget, aminek érezhető következményei lehetnek a nemzetközi piacokon.