Nyitókép: A Báró nevű fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya. MTI Fotó: Komka Péter

A szakember is megdöbbent, hogyan tévedhetett ekkorát egy gólya

Infostart
2023. október 12. 17:19
Szokatlan módon nem Afrikát, hanem Magyarországot vette célba egy fiatal, sérült gólya, akit szerencsére sikerült befogniuk az önkénteseknek.

Meglepő fordulatot vett egy fiatal gólya sorsa, amelyiket a Somogy vármegyei Kaszón fogott be Falusi Erzsébet, a Fehér Holló Alapítvány önkéntese. Ahogy a sonline.hu-nak beszámolt az esetről, időbe tellett, míg a párjával meg tudták fogni a sérült madarat, mivel kicsit még tudott repülni. Befogás után ellátták a sérüléseit és kapott antibiotikumot is. Az állatvédő szerint érződött, hogy a gólya kézzel nevelt volt.

Falusi Erzsébet szerint a madár másnap már megevett fél kiló halat, illetve kiderült az is, hogy Bulgáriában gyűrűzték meg. Márton András, a BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője is megtekintette az eltévedt példányt, és kiderítette, pontosan honnan is származik.

"Rusko Petrov bolgár madármentőtől megtudtam, hogy a gólyát július 7-én szállította be Burgaszból a Területi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság a Stara Zagora-i mentőközpontba, ahol felnevelték, és szeptember 13-án több társával együtt szabadon engedték, hogy megkezdjék vonulásukat afrikai telelőhelyük felé" - mondta el a portálnak a központvezető.

Ilyen esettel azonban még soha nem találkoztak, hogy egy gólya Afrika helyett nyugatra, Európa belseje felé vette volna az irányt.

A mai napig nem tudnak racionális magyarázatot adni a jelenségre. Negyven gólyát engedtek el akkor, több közöttük jeladót is visel, és ennek az egy példánynak a kivételével mindegyik déli telelőhelye felé indult el.

Beszámolója szerint a fiatal gólyafiú sebei szépen gyógyulnak, és jövő tavasszal vagy nyáron szabadon is engedhetik - ezúttal jeladóval ellátva, mert kíváncsiak, hol bukkan fel legközelebb. Mivel a madár amolyan felfedező-kalandornak számít, így Márton András a Kolumbusz nevet adta neki.