Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Megújul a rehabilitáció, több mint tízmilliárdos fejlesztés indul

Infostart
2023. október 11. 19:44
A projektben 54 intézményben újul meg a rehabilitációs eszközpark és rehabilitációs centrumokat alakítanak ki.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával idén ősszel országszerte több mint tízmilliárd forintból valósulnak meg a rehabilitációt érintő fejlesztések.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása elnevezésű projekt fejlett technológián alapuló, robotasszisztált, komputerizált interaktív terápiás eszközök, hidroterápiás, fizikoterápiás, valamint végtagmozgató eszközök beszerzésével járul hozzá a mozgásszervi betegségek következményeinek enyhítéséhez.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával, az Országos Mozgásszervi Intézet szakmai együttműködésével

  • rehabilitációs centrumokat hoznak létre,
  • meglévő rehabilitációs osztályokat fejlesztenek,
  • eljárási protokollokat dolgoznak ki

Jelentősen hozzájárul a fejlesztés a rehabilitációs ellátásban részesülők munkaképességének, életminőségének javulásához, a szakellátás tehermentesítéséhez és a kórházi ápolási napok számának csökkentéséhez - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a projektnek köszönhetően javul a lakosságnak nyújtott ellátások minősége, hozzáférhetősége, és csökken a területi elérhetőségben tapasztalható különbség is.

A projekt a Széchenyi 2020 programban, az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg - olvasható az Országos Kórházi Főigazgatóság közleményében.

Uniós pénzből újult meg a kórházak betegellátást segítő eszközparkja is

Egy uniós projektnek köszönhetően megújult a kórházak betegellátást segítő eszközparkja és az Európai Regionális Fejlesztési Alap 15,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a szakdolgozók képzése is megvalósult.

A fejlesztés során 24 ezer ápolási eszközt - többi között multifunkcionális intenzív ágyakat, korszerű betegágyakat, felfekvést megelőző matracokat, gördíthető infúziós állványokat, éjjeliszekrényeket - szereztek be a főigazgatóság irányítása alá tartozó 66 intézmény 78 telephelyén, valamint a Debreceni Egyetemen, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemen. Az eszközpark megőrzésére, nyomon követésére informatikai fejlesztés jött létre. A projekt alapján 5500 ember továbbképzése is megvalósult.