Nyitókép: upixa/Getty Images

Magánklinikája miatt vették elő az orosházi kórház vezetőjét

Infostart
2023. október 3. 08:39
Az Országos Kórházi Főigazgatóság soron kívüli vizsgálatot indított.

Duray Gergő belgyógyász, diabetológus, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet vezetője a napokban magánklinikát nyitott nem messze a városi kórháztól – írja a 24.hu. A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő szakértő szerint az, hogy ma Magyarországon egy kórházigazgató magánklinikát alapít és tulajdonol, bár etikai kérdéseket felvet, nem ütközik jogszabályba.

Az viszont kérdéses, hogy a saját magánklinikáján rendelhet-e, mint ahogy az is, hogy az általa igazgatott kórházból orvosokat vehet-e fel – olvasható. Minden jel szerint azonban az utóbbi is szabályszerű, ugyanis az OrosKlinik orvosainak egy része az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben is dolgozik. A szakértő szerint

az, hogy a kórház és rendelőintézet orvosai a magánklinikán is rendeljenek, engedélyköteles, az engedélyt pedig maga az intézményvezető, Duray Gergő adhatja meg.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az nem ütközik jogszabályba, ha egy orvos a közellátás keretei között megvizsgálja a betegét, majd felajánlja neki a saját magánrendelésének a lehetőségét. Visszafelé viszont ez már nem szabályszerű, azaz a magánrendeléséről nem viheti át és gyógyíthatja tovább a betegét az állami ellátásban.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a portál kérdéseire válaszolva azt a tájékoztatást adta, hogy a magánklinika nyitásáról „az érintett intézményvezetőtől nem érkezett bejelentés sem a fenntartó, sem a vármegyei irányító intézmény felé”. Hangsúlyozták tovább, hogy az OKFŐ amint tudomást szerzett a kórház vezetőjének tulajdonosi érintettségéről,

az eset kapcsán – etikai és jogi szempontokat egyaránt figyelembe véve – soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Az orosházi kórház és rendelőintézetben jelenleg egyébként számos orvost, például szemészt, sebészt, neurológust, sürgősségi orvost, aneszteziológust, belgyógyászt, kardiológust és radiológust is keresnek – jegyzi meg a lap mások mellett.