Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Megvan, hogy hányan lépnének ki az EU-ból, és kik maradnának

Infostart
2023. szeptember 7. 13:57
A lakosság 73 százaléka továbbra is elkötelezett az ország uniós tagsága mellett, és 61 százaléka azt várná, hogy azonnal állapodjon meg a kormány az EU-s támogatásokról.

A 2022-ben közös listán indult ellenzéki pártok szavazóinak többsége azt szeretné, ha az ellenzéki pártok közös listán indulnának az EP-választáson – ez derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából.

Az MSZP-sek 75 százaléka, a DK-sok 67 százaléka, és a Momentumosok 66 százaléka szeretne közös EP-listát - olvasható a Népszavában.

Elemzői számítások szerint ha az EP választáson együtt indulnának a demokratikus ellenzéki pártok, akkor

a választási rendszer sajátosságai miatt mai támogatottságuk mellett is kilenc mandátumot szereznének, a Fidesz-KDNP tizenegyet, a Mi Hazánk egyet.

Ha külön-külön mérettetik meg támogatottságukat az ellenzéki pártok, akkor a mai demokratikus ellenzék csak hat mandátumot szerezne, míg a Fidesz-KDNP tizenhármat, a Mi Hazánk kettőt.

A magyar lakosság 73 százaléka továbbra is elkötelezett az ország uniós tagsága mellett, 19 százalék szeretné csak, hogy lépjünk ki az EU-ból. A felmérés eredményei szerint a Fidesz-szavazók körében 35 százalékos a kilépés támogatottsága, ám körükben is 59 százalék szeretné, ha tagok maradnánk.

Az emberek közel kétharmada úgy gondolja, hogy családjának életviszonyai szempontjából előnyös az EU-tagság.

Végül a válaszadók 61 százaléka azt várná, hogy azonnal állapodjon meg a kormány az EU-s támogatásokról.