Nyitókép: Infostart

Az elmúlt tíz év rekordösszegű biztosítói kárrendezésével zárul az idei viharszezon - a nap hírei

InfoRádió
2023. augusztus 31. 21:31
Mintegy másfélmillió diák számára kezdődik meg az új tanév a közoktatásban. Megjelent az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendelete

Harmincéves adósságot törlesztettek a pedagógus életpályatörvény elfogadásával – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára a Nemzeti tanévnyitón, Győrben. Holnap mintegy másfélmillió diák számára kezdődik meg az új tanév a közoktatásban. Az államtitkár külön köszöntötte az Ukrajnából menekült több ezer diákot, aki a magyar közoktatásban kezdi meg tanulmányait. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy az idei tanévben az egészségfejlesztés és a közlekedésbiztonság kiemelt figyelmet kap, bővítik az iskolaőrséget, 18 óráig biztosítják a gyermekek felügyeletét.

Megjelent az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendelete. A rendelet rögzíti: január 1-jétől a pályakezdő gyakornokok illetménye havi 440 ezer forint lesz, ezt valamennyi pedagógus illetményének meg kell haladnia. Bevezetik a teljesítményalapú bérezést: aki eredményesebben tanít az magasabb jövedelemre számíthat. A maximális heti óraszám 24 óra lesz. A belügyi tárca megismételte: ha lesz uniós forrás, első ütemben 561 ezer forintra nő a pedagógus átlagbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz. Emellett január 1-jétől hazai költségvetési forrásból is további, legalább 10 százalékos bértömeget biztosítanak a béremelésre.

16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből az intézményvezetők nyilatkozata szerint - hangsúlyozta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet budapesti tanévnyitó tájékoztatóján Totyik Tamás kiemelte: kritikus mértékű a pedagógushiány a közoktatásban, szerinte a következő öt évben várhatóan mintegy 22 ezer főállású pedagógussal lesz kevesebb. A PSZ megítélése szerint 12 ezerre tehető a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma, számos intézményben pedig képesítés nélküli alkalmazottakkal fedik el a hiányt.

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből. A dokumentumokat határidőre eljuttatják a testülethez - jelentette be a területfejlesztési miniszter. Navracsis Tibor azt mondta: a hitelt az eddigiekhez hasonlóan az energetikai infrastruktúra, az energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld állátás projektjeinek finanszírozására kérik. Hozzátette: a Bizottság értékelésétől függ, hogy mikor történhetnek meg az első utalások.

December 27-től jövő év január elsejéig tart majd a téli igazgatási szünet a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján.A javaslatot még júniusban fogadta el a parlament. Ebben az időszakban a hivatalok zárva tartanak, és fő szabály szerint ügyfélfogadás sem lesz. A portfolio felidézi, hogy tavaly több mint 2 héten át tartott a szünet, miután az államigazgatásban a kormány spórolni akart a magas rezsiszámlák miatt.

Szeptember 30-ig lehet szavazni az egymilliárd forint keretösszegű fővárosi közösségi költségvetés fejlesztési ötleteire - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Szavazni minden Budapesten élő vagy dolgozó, tanuló, 16. életévét betöltött ember tud, aki regisztrál az otlet.budapest.hu oldalon vagy felkeresi személyesen valamelyik szavazópontot a városban.

Az elmúlt tíz év rekordösszegű biztosítói kárrendezésével zárul az idei viharszezon - közölte a Mabisz. Az eddigi adatok alapján a társaságok közel másfélszer annyit fizettek ki, mint 2021-ben, az eddigi csúcstartó évben. A Magyar Biztosítók Szövetsége arról számolt be: az idei május-augusztusi viharszezonban a biztosítók lakásbiztosítási szerződések alapján csaknem 110 ezer bejelentésre több mint 13 milliárd forintot fizettek már ki, vagy tartalékolnak kárkifizetésekre.

Elkezdődött a Bécsbe vezető, Budapest- Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának előkészítése a Biatorbágy-Szárliget szakaszon – jelentette be a MÁV. Az 1-es fővonal rossz állapota miatt előzőleg Lázár János építési és közlekedési miniszter azonnali felújításra szólította fel a vasúttársaságot. A MÁV hangsúlyozza, hogy a 29 kilométeres vonalszakaszon bevezetett sebességkorlátozás mellett a vasúti pálya továbbra is biztonságosan járható, a személyszállító vonatok menetideje pár perccel növekedhet.

Hétfőtől teljes lezárás mellett folytatódik a Nyugati pályaudvar keresztaluljárójának átépítése. A lezárás idején a vágányokat a felszínen, a csarnokon át lehet megközelíteni, ez néhány perccel több időt vehet igénybe, amivel érdemes előre tervezni utazáskor. A vasúttársaság közölte, a felújítás részeként az aluljáróban kicserélik az álmennyezetet és padlóburkolatot a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt.

Az euróövezetben és az Európai Unióban is stagnált a munkanélküliség júliusban. Az Eurostat adatai szerint júliusban az euróövezetben, 6,4 százalék, az EU-ban 5,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Júliusban 12 millió 900 ezer munkanélküli volt az EU 27 országában, ebből 11 millió az euróövezetben. Tavaly júliushoz képest az EU-ban 209 ezerrel, az euróövezetben 264 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

Lemondott a brit védelmi miniszter, aki már korábban közölte, hogy távozni kíván tisztségéből. Ben Wallace, aki kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában, 9 év kormányzati munka, ebből 4 év védelmi miniszterség után vonul vissza a politikai élettől. Rishi Sunak kormányfő az X mikroblogportálon jelentette be, hogy Grant Shapps eddigi energiaügyi minisztert nevezi ki a távozó védelmi miniszter helyére.