Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Álhír terjed a 112-es hívószámmal kapcsolatban

Infostart
2023. augusztus 29. 19:03
Sok tízezer felhasználóhoz juthatott el a félrevezető információ, hogy a 112-es hívószám szeptembertől 1830-ra változik.

Már nem elérhető a Facebookon az az augusztus 21-én délután közzétett megtévesztő bejegyzés, ami szerint szeptember 1-jétől a mentő és az egészségügyi ellátás hívószáma 1830-ra változna. A posztot több ezren osztották meg, így pár nap alatt tömegekhez jutott el a közösségi médiában. A bejegyzés azért is lehetett megtévesztő, mert a szerzője a profilkép alapján maga is mentősnek tűnt – számolt be a VG.

A leírtak azonban nem igazak:

az 1830-as hívószám a vármegyei ügyeleti hívószám, amit 16 óra után hívhatnak azok, akiknek valamilyen egészségi problémája támad.

Akiknek sürgős segítségre van szükségük, azoknak továbbra is az egységes segélyhívó számot, a 112-t kell hívniuk. Ez a nap egészében, bármikor tárcsázható.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a lap érdeklődésére megerősítette: félreértésről van szó, vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es számot kell tárcsázni. Az 1830-as telefonszámot még februárban hívták életre, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert. Ennek a központi ügyeleti száma az 1830. Ez is a mentőknél csöng ki, de arra tartják fenn, ha valakinek háziorvosi ügyeleti vagy éjszakai ügyeleti egészségi problémája van.

„Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás” – fogalmazott a VG-nek Győrfi Pál.