Nyitókép: Facebook/ Pannon Solar Boat Team

Olyan hajók bukkantak fel a Balatonon, mint még soha

Infostart
2023. augusztus 25. 06:48
Két magyar napelemes hajó is rajthoz áll a versenyen Balatonalmádiban.

Saját tervezésű és gyártású, napelemmel működő hajókkal, tíz csapat részvételével megkezdődött az I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge Balatonalmádiban, amit augusztus 24-27. között rendeznek meg. A versenyen két magyar csapat vesz részt, egyik a veszprémi Pannon Egyetemet, másik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet képviseli – írja a veol.hu.

A nemzetközi napelemeshajó-versenynek először ad otthont a Balaton, tavaly ezt a versenyt Monacóban rendezték meg. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge a Pannon Egyetem, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség és a város önkormányzata összefogásával valósul meg.

A projekt célja a nagy teljesítményű, napenergiával működő hajók fejlesztése. A csapatok vizsgálják például, hogyan lehet minimalizálni a vízzel való súrlódást, az energiafogyasztást, illetve olyan versenystratégiát fejleszteni, amely maximalizálja a hajó hatékonyságát. A hajókat a legmodernebb technológiával alakították ki.