Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egy reptéri utazós szelfi anyagilag tönkre teheti a nyaralást

Infostart
2023. augusztus 21. 19:37
A beszállókártyákról és útlevelekről készült képekkel sokan szeretik tudtára adni a nagyvilágnak, hová készülünk.

Több oka is van, amiért az utasoknak nem lenne szabad megosztaniuk a reptéren készült fotóikat – írja a roadster.hu.

Még ha csak a repülőjegy vonalkódja látható is a képen, a hackerek beolvashatják azt, és olyan információkhoz juthatnak hozzá, mint az utas teljes neve, foglalási száma, és az elérhetőségi adatai – állítja Adrianus Warmenhoven, kiberbiztonsági szakértő.

Ezeket az adatokat felhasználva törölhetik a visszaútját, pénzt vehetnek le a kártyájáról, vagy szélsőséges esetben

akár az utas személyazonosságát is ellophatják.

A nyaralási fotók megosztása ráadásul biztos módja tudatni másokkal másokkal: otthon nincs senki. Éppen ezért mindig kizárólag a hazaérkezés után érdemes fotókat posztolni, máskülönben követőink megtudják, hogy az otthonunk üres. Néhány további egyszerű módszer a biztonságunk érdekében.

  • Tudnunk kell kivel osztjuk meg az adatainkat, mielőtt bármit is közzéteszünk az interneten. Győződjünk meg róla, hogy fiókunk beállításai privátra vannak állítva, és a bejegyzéseink csak a barátaink számára láthatók, nem pedig az egész világnak. Távolítsuk el a személyes adatainkat a profilunkból, mert ott bárki számára könnyen hozzáférhetőek.
  • Ha külföldről posztolunk, vizsgáljuk meg, hogy a kapcsolat biztonságos-e. A kávézók, üzletek és még a szállodák esetében is előfordulhatnak nem biztonságos wifi-hálózatok.