Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook/Merész Márton

Karácsony Gergely a tűzijáték ellen: "gondolkodjunk el, mire kötelez minket a dicső múlt!"

Infostart / MTI
2023. augusztus 18. 15:32
A főpolgármester a Facebookon azt hangsúlyozta: "ünnepeljünk úgy, hogy van bennünk kellő alázat a ránk bízott örökség, a környezetünk iránt".

Az ország születésnapjára készülve "el kellene gondolkodnunk azon, hogy a dicső múlt milyen kötelezettséget ró ránk a jövőre nézve" - írta a környezet megóvását szorgalmazó bejegyzésében a főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: "ünnepeljünk úgy, hogy van bennünk kellő alázat a ránk bízott örökség, a környezetünk iránt".

A bejegyzésben felhívta a figyelmet arra, hogy a Tabánban vasárnap rendezendő Retro fesztivál szervezőit "láthatóan totál nem érdekli" a park környezete. Arra kérte a koncert résztvevőit, hogy vigyázzanak a Tabánra.

A tűzijátékról

Kitért az augusztus 20-i tűzijátékra is, amiről azt írta, hogy "vannak, akik szeretik a tűzijátékot, vannak, akiket felháborít, hogy ilyen szűkös időkben erre költünk".

Hozzátette: "óriási stresszt okoz a városban élő állatok - a kutyák és macskák mellett a városban élő madarak - számára, és ipari mennyiségű port, valamint egészségre veszélyes, adott esetben konkrétan bizonyítottan rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe".

"Ideje lenne leszoknunk erről a káros szenvedélyről"

- írta, hozzátéve, hogy korszerű fénytechnikai eszközökkel környezet és egészségkárosítás nélkül is elérhető ugyanez a látvány.

Példaként említette azokat a fénytechnikai eszközöket, amiket a szervezők idén a Lánchídon helyeztek el.