Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Nagyon rossz hír azoknak a magyaroknak, aki allergiásak a parlagfűre

Infostart
2023. augusztus 17. 10:41
A legnagyobb magyarországi adatelemző cég, a Starschema munkatársai által végzett kutatás szerint a szezon lecsengése egyre jobban elnyúlik.

Magyarországon már 1992 óta zajlik az allergiás reakciókat kiváltó növényfajták, köztük a parlagfű pollenjének monitorozása. Jelenleg az Aerobiológiai Hálózat 20 állomása gyűjti napi rendszerességgel a mintákat – írja a Portfolio.hu.

A HCL Technologies Starschema Kft. adattudósai érdekes összefüggéseket tártak fel ezeknek az adatoknak a vizsgálatával az 1992 és 2021 közötti időszakra vonatkozóan. Elemzésükből kiderül:

a parlagfű pollenkoncentráció országos átlagát vizsgálva a szezon fokozatosan eltolódik.

Az adatokból kirajzolódó trendek ugyanis azt mutatják, a nap, amikor az országos napi átlagkoncentráció eléri az alacsony szintet (>1 pollen/m3), egyre későbbre datálódik. Ugyanez a megállapítás nem érvényes arra a napra, amikor először mérhető a már tüneteket okozó közepes szint (>10 pollen/m3). Ez azt jelenti, hogy a felfutási idő rövidül.

A fentiek mellett érdemes kiemelni azt is, hogy a levezető szakasz – vagyis az az időszak, amikor a parlagfű pollen koncentrációja még az alacsony tartományban van – egyre jobban elnyúlik.