Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Lakatos Oszkár: fizetésképtelen az Országos Roma Önkormányzat

Infostart
2023. augusztus 11. 07:26
Vitatott programok, vitatott tartozások, vitatott átutalások után levele(ke)t küldtek a Belügyminisztériumnak.

Bejelentettem az Országos Roma Önkormányzat teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét – nyilatkozta a Népszavának Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese. Erről már július 21-én tájékoztatta Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát, később pedig újabb levelet küldött.

Elmondása szerint emiatt teljesen megbénul a testület, az ORÖ hivatala és az ORÖ intézményeinek működése. A közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni. (Az ORÖ fenntartásában lévő két iskola legalább hozzájutott állami forrásokhoz.)

Az elnökhelyettes megállapítása szerint a Belügyminisztérium részéről tapasztalt intézkedésekkel, vagy azok elmaradásával okozott kár a „teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti”. Szerinte ezért az érintett államtitkárság a felelős.

A tárca nem reagált a lap megkeresésére.

Mint arról már korábban szó volt, a belügy összességében több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től. Az Országos Roma Önkormányzat által vitatott tartozások még az előző ciklusban, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába program és hasonló projektek során keletkeztek. Lakatos Oszkár állítja, hogy a pénz jelentős részét az ORÖ már visszafizette, a minisztérium szerint azonban ezt a működési támogatásból nem tehette volna meg.