Nyitókép: Facebook/Afrékaalapítvány

Elhunyt Greguss Sándor író, költő, filmkészítő

Infostart
2023. augusztus 11. 15:28
Greguss Sándor nevét sokan ismerik az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítvány kapcsán, amelyet a feleségével, dr. Fodor Rékával közösen hozott létre, hogy orvosi missziókat szervezzen a fekete kontinensen.

Meghalt Greguss Sándor író, költő, filmes – adta hírül a vajdasági Magyar Szó.

Greguss 1954-ben született Budapesten, írásai 16 éves korától jelentek meg. Tanulmányai elvégzése után egy időre matróznak állt, majd természet-, portré- és dokumentumfilmeket készített.

Feleségével, dr. Fodor Rékával közösen hozták létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, hogy orvosi missziókat szervezzenek a fekete kontinensen. Az alapítványi munkában elsősorban a szervezői feladatokat és a segítő hátteret képviselte.

2017-ben csontvelődaganatot állapítottak meg nála, akkor az orvosok csak heteket jósoltak neki, de ő legyőzte a kórt. Betegségéből felgyógyulva hatalmas erővel dolgozott, többek között részt vett az alapítvány ötödik nigériai misszióján. 2022-ben az izmok fokozatos sorvadásával járó betegséget, amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) állapítottak meg nála. A gyógyíthatatlan kór végül legyőzte a szervezetét.

„A filmjeimben mindig az érdekelt, azt akartam megörökíteni, ami elvész, eltűnik napjainkban a világból. Megtapasztaltam, hogy minél pontosabban mutatok rá valamire, története annál drámaibbá válik. Nehéz eldöntenem, mennyire jó, illetve mennyire sajnálatos, hogy a ránk bízott természetben, a gyermekeink életében és közvetlen környezetünkben találtam meg a legtöbb témát ezekhez a munkáimhoz” – vallotta korábban filmes munkájáról.