Rettenetes hírt kellett közölni az egyik Koszovóban megsérült magyar katonával

Infostart
2023. július 7. 15:11
A Magyar Honvédség közleményt adott ki.

Mint ismert, május végén kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában megsérült a Magyar Honvédség több katonája a koszovói Zvecsánban, amikor az Észak-Atlanti Szövetség békefenntartó missziójában, NATO-parancsnokság irányítása alatt hajtotta végre feladatait.

A Magyar Honvédség pénteken közölte: a hősiesen helyt álló honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak, felépülésüket folyamatosan nyomon követik.

Két katona állapota azonban továbbra is súlyos, további kórházi kezelést igényel.

Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek, de a magas szintű orvosi ellátás ellenére - a beteggel való előzetes konzultációt követően, a sérülés óta biztosított kezelések eredményeit figyelembe véve - egyiküknél végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség, amit pénteken az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben el is végeztek. A műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil - közölte a tárca.

Azt is írták, hogy a honvédelmi miniszternek és a Honvéd Vezérkar főnökének egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik.