Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

A közellátást szolgálja az MR- és a CT-államosítás a kormány szerint - a nap hírei

Infostart
2023. július 6. 21:29
Novák Katalin államfő aláírta, és már meg is jelent a Magyar Közlönyben a pedagógusok jogállásáról szóló törvény. A kormány szándéka szerint a közellátást szolgálja az MR és a CT berendezések államosítása. Nem lát reális esélyt az uniós költségvetés tervezett módosítására a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Novák Katalin államfő aláírta, és már meg is jelent a Magyar Közlönyben a pedagógusok jogállásáról szóló törvény, amely több ütemben lép hatályba. A Belügyminisztérium közölte: a pedagógusok önálló hivatásrendet, köznevelési alkalmazott jogállást kaptak, melynek elfogadásáról szeptember 29-ig kell nyilatkozniuk.

Ismét a pedagógusok korábban vállalt béremelésére tett ígéretet a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: a költség mintegy 12-13 százalékát vállalhatná át az Európai Unió. Hozzátette: az állami támogatás pontos mértéke és gyorsasága függ az uniós forrásoktól. Kiemelte: 2025-re elérhetnék a bruttó 800 ezer forintot a pedagógusbérek.

Az Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság szerint valótlanok azok a sajtóban megjelent állítások miszerint az egyetemeknek nyár közepéig meg kellene újítaniuk a lejáró Erasmus szerződéseiket. A mobilitási programokkal kapcsolatos megállapodások aláírásának határideje ez év november vége.

A kormány szándéka szerint a közellátást szolgálja az MR és a CT berendezések államosítása, ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter alaptalannak tartja az emiatti aggodalmakat. Gulyás Gergely azt mondta csak állami kórházakban lévő MR-ek és CT-k kisajátításáról van szó, teljes körű kártalanítás mellett. A kórházi patikák kiszervezéséről, koncesszióba adásáról azt mondta: a cél a hatékonyabb működés. Arról is beszélt, hogy még nincs döntés arról, hogy növeli-e a kormány a csecsemőtápszerekre elérhető állami támogatás összegét.

A kormány az Európai Bizottság ajánlása ellenére sem hajlandó csökkenteni a családtámogatásokat és megszüntetni a rezsicsökkentést – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországnak tett ajánlások között szerepel a hatósági energiaárak megszüntetése, azaz a rezsicsökkentés felszámolása, Magyarországnak ezen kívül meg kell vizsgálnia a családügyi, az oktatási, az egészségügyi kiadásokat.

Nem adja el az állam Stefánia Palotát és a balatoni honvéd üdülőt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-posztban cáfolta a privatizációról szóló sajtóértesülést. Korábban a Válasz online írt arról, hogy az illetékes miniszter által már jóváhagyott munkaanyag szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 értékes állami ingatlan, köztük a honvédségi üdülő eladására készül.

Olajfinomítót hozhat létre Magyarországon egy ománi cég- közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az eddigi tárgyalások alapján azt mondta: a 90 milliárd forintos beruházással évi 60 millió liter használt olajat lehetne feldolgozni a létesítményben.

Védelmi ipari park létesül Várpalotán, amelynek megvalósulásával ismét ipari központtá válhat a város - mondta tájékoztatóján a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor kiemelte: a várhatóan 2026-ra elkészülő beruházás mintegy ezer új munkahelyet teremt. A kormányhatározat értelmében új szakképző létesítmény is épül, kialakítanak egy munkásszállót és az ipari parknak helyet adó Készenléti lakótelep, valamint Várpalota között utat építenek.

Még az őszi törvényhozási időszakban szigoríthatják a kampányfinanszírozási szabályokat, amelyek így már a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választásra is vonatkozhatnak majd - erősítette meg az országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: világosan egyértelművé kell tenni, hogy aki politikai párt tagjaként, vezetőjeként vagy politikai közösségként a közhatalom megszerzéséért folytatott versenyben külső támogatást fogad el, az a hazaárulással azonos súlyú cselekedetet követ el, ami büntetendő.

Nem találtak arra utaló jeleket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői, hogy robbanóanyag lenne a zaporizzsjai atomerőműnél - írta a Reuters hírügynökség. A szervezet ugyanakkor nagyobb hozzáférést kért a területhez az objektumot ellenőrzése alatt tartó orosz hadseregtől. Oroszország és Ukrajna már hónapok óta kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik fél olyan támadást tervez Európa legnagyobb atomerőműve ellen, aminek következtében rádióaktív szennyeződés kerülhet a légkörbe.

A NATO főtitkára szerint Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján. Jens Stoltenberg azután beszélt erről, hogy Brüsszelben egyeztetett a török, a svéd és a finn külügyminiszter.

Súlyos bűncselekmény elkövetőjétől meg lehet vonni a menekültstátuszt az EU-tagállamokban - mondta ki határozatában az Európai Unió Bírósága. Viszont az, hogy egy menekültstátuszú személy súlyos bűncselekményt követett el befogadó országában, és ezért jogerősen elítélték, még nem jelentheti a menekültstátusz automatikus megvonását.

Franciaországban előzetes letartóztatásban marad a zavargásokat kiváltó halálesetet okozó rendőr. A 38 éves motoros rendőr ellen egy héttel ezelőtt szándékos emberölés miatt indult eljárás, és előzetes letartóztatásba is helyezték. Ügyvédje fellebbezést nyújtott be, amit elutasítottak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A nap hírei - július 06.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást