Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Erősít a magyar kormány Afrikában

Infostart
2023. július 4. 07:59
Új miniszteri biztos és más lépések a politikai jelenlét növeléséért.

Az afrikai Száhel-övezet szerepe egyre fontosabbá válik humanitárius, migrációs, biztonsági, külgazdasági szempontból, ezért a magyar kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet a politikai jelenléte megerősítésére a térségben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

Azbej Tristan emlékeztetett, a Hungary Helps Program a régió több országában indított humanitárius és gazdaságfejlesztési programokat, legutóbb Nigerben a katolikus egyház iskolájában adtak át humanitárius adományt. Megerősítették a konzuli jelenlétet a térségben, múlt héten Magyarország és Niger védelmi együttműködést kötött.

Máthé László Eduárd személyében a szubszaharai térségben megvalósuló tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztost neveztek ki.

(Máthé - nyitóképünkön - hivatásos diplomata, dolgozott a ljubljanai nagykövetségen, volt nagykövet Kenyában, a közelmúltig pedig a lendvai magyar főkonzulátust vezette. Július 1-gyel lett miniszteri biztos.)

Továbbá Magyarország keresi a Szudánban egyre súlyosabb mértéket öltő erőszak regionális hatásaira adható humanitárius választ - áll a bejegyzésben.

Azbej Tristan kiemelte: "Afrika jövője kihat a mi jövőnkre is. Elvünk, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van".