Nyitókép: Máthé Zoltán

Gazdasági kultúraváltást szeretne elindítani Magyarországon az Integritás Hatóság

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. június 30. 13:35
Bemutatták az Integritás Hatóság 2022-es évről szóló jelentését. Ebben több mint ötven javaslatot fogalmaztak meg a közpénzek gondosabb és hatékonyabb felhasználásához. Bíró Ferenc elnök elmondta: a hatóság fennállásának hét hónapja alatt eddig száz bejelentést kaptak és harminc ügyet vizsgáltak. Az InfoRádióban arról is beszélt: az Európai Bizottság elégedett a munkájukkal.

Nem teljes körűen és nem teljes létszámmal, de jól működik az Integritás Hatóság, teljesítve az Európai Unió és Európai Bizottság által a hatóságra rótt „mérföldköveket” – emelte ki az InfoRádióban Bíró Ferenc elnök, emlékezetve, hogy mindezt hét hónap alatt sikerült elérni, pedig hasonló intézményre még nem volt magyar precedens.

A hatóság azért jött létre, hogy megvédje az uniós adófizetők pénzét, de céljuk ennél nagyratörőbb, egyfajta gazdasági kultúraváltást szeretnének elindítani, ahol az érintett szereplők tudnak és akarnak nemet mondani a korrupciós kihívásokra.

Az eddig kivizsgált mintegy harminc, egyelőre nem nyilvános üggyel kapcsolatban Bíró Ferenc közölte: ezek egy része előfinanszírozott, egy része utófinanszírozott, ezzel együtt úgy vélik, azok esetében áll fenn érdemi beavatkozási lehetőség az adófizetők pénzének a hatékony elköltésre, ahol meg tudják akadályozni azt, hogy a pénzek kimenjenek az államháztartásból.

„Vannak olyan ügyeink, amelyek meg fognak állítani olyan nagymértékű kifizetéseket, amelyekről azt gondoljuk, hogy jelenleg nem lennének indokoltak” – fogalmazott. Bíró Ferenc hozzátette: tehetnek feljelentést is az ügyészséghez, az európai pénzeket vizsgáló OLAF-hoz is. Az Országgyűlésnek és az Európai Bizottságnak is tartoznak beszámolási kötelezettségel. Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta: igyekszik a bizottság képviselőivel állandó kommunikációt fenntartani, negyedévente egyszer találkoznak. Formálisan évente egyszer kell beszámolót küldeni az Európai Bizottságnak és a magyar Országgyűlésnek.

"Az Európai Bizottság nagyon pozitívan értékeli a munkánkat, szeretném itt is megköszönni a kollégáimnak azt a munkát, amit ők elvégeztek, ebben az ütemben is ilyen minőségben. Én nagyon büszke vagyok rájuk" – hangsúlyozta Bíró Ferenc.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elégedett az Európai Bizottság az Integritás Hatósággal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást