Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A kórházi adósságokat a beszállítók még a nyáron kifizettetnék

Infostart
2023. június 23. 19:05
A kórházak teljes adóssága valahol 70 milliárd forint körül tart jelenleg, ami várhatóan csökken a nyáron, azonban a beszállítók már szeptember előtt el akarják érni az adósságok kifizetését.

A Magyar Államkincstár legfrissebb kórházi adósság adatai szerint május végén a fekvőbetegeket ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága 58,9 milliárd forintra nőtt az április végi 51,6 milliárd forintról – olvasható a Magyar Államkincstár adatsorában.

Az orvosegyetemek a modellváltás miatt már nem szolgáltatnak adatot a MÁK-nak, ezért nem szerepelnek a kincstár hivatalos adatsorában.

A négy egyetemi klinikával együtt becslések szerint 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság, április végén ez 70 milliárd forint volt.

Az államkincstár adatai szerint a tartozásállományból 0,1 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, a szállítóknak és a szolgáltatóknak pedig 58,8 milliárd forinttal adósak az intézmények, ebből 1,1 milliárd forint pedig az államháztartáson belülre irányult.

Az adósságokkal kapcsolatban nyilatkozva a kórházi beszállítók érdekeit képviselő Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a napi.hu-nak azt mondta: "A lejárt adósság nagyjából egyharmada az energiaszolgáltatók, legalább fele pedig az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn. Mára elmondható, hogy

nincs olyan, a kórházak által megrendelt áru vagy szolgáltatás, ahol ne lennének lejárt adósságok."

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt is elmondta, hogy Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyért felelő államtitkára a napokban az IME egészségügyi konferenciáján megelőlegezte azt az információt, hogy valamikor a nyáron nagymértékű adósságrendezésre kerül sor.

Rásky László ez alapján mindenképpen pozitívumnak nevezte, hogy a kormány már év közben foglalkozik az adóssághelyzettel. De a főtitkár szerint ugyanakkor az is tény, hogy a kódkarbantartásnak és a finanszírozás esetszintű felméréseinek az eredményei legelőször csak másfél-két év múlva mutatnak majd pozitív hatást a finanszírozásban, tehát az adósságok keletkezésének okai még évekig velünk maradnak, akkor is, ha időközben ezeket tudja is enyhíteni a kormány.

A költéségvetési helyzet és a fennálló problémák miatt Rásky László abban bízik, hogy még szeptember előtt sor kerülhet a kórházakban az adósságrendezésre.