Nyitókép: MTI/Varga György

Piros riasztás érkezhet pénteken

Infostart
2023. június 22. 15:59
A hidegfront betörését heves zivatarok, szupercellák kialakulása kísérheti.

A jelenlegi kánikulát okozó szubtrópusi légtömegeket pénteken egy nyugat felől érkező hidegfront váltja fel. A hétvégére megszűnik a forróság, de fázni akkor sem fog senki, kellemes, nyári időre lehet számítani – írja az Időkép meteorológiai előrejelzése.

A front várhatóan a péntek délutáni órákban éri el Magyarországot, nyugat-délnyugat felől egyre többfelé kell majd záporokra, zivatarokra számítani.

Ezek hevesek is lehetnek, mert kedvezőek lesznek a feltételek szupercellák kialakulásához. A viharok rendszerbe szerveződhetnek és úgy vonulhatnak át az országon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok veszélye miatt az egész országra narancssárga figyelmeztetést adott ki már most, de mint az Időkép írja:

„akár a piros riasztás is kiadásra kerülhet. Erre főként délen van esély.”

A leghevesebb viharokat 90-100 km/órát meghaladó erejű széllökések, akár 5 centinél is nagyobb átmérőjű jégdarabok és rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék kísérhetik.

A hidegfront által a hőmérséklet néhány fokos csökkenése mindenképp várható: a 36-37 fokos hőség szombaton 25-31 Celsius közé mérséklődhet – közölte érdeklődésünkre Kiss-Szabó Zsanett meteorológus.

Addig is viszont

nagyon erős UV-sugárzás várható,

ezért az érzékeny bőrűek a déli órákban csak pár percet töltsenek árnyékmentes helyen – tanácsolta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Emellett nem árt széles karimájú kalapot, esetleg napernyőt, valamint napszemüveget viselni. A fedetlen testrészeken pedig fényvédőkrém használata indokolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A nagyon erős UV-sugárzás miatt óvjuk a bőrünket!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást