Nyitókép: MTI/Varga György

Fontos időpont jön a családi pótléknál és az adókedvezménynél – érdemes odafigyelni, sokba kerülhet

Infostart
2023. június 7. 05:20
Ha érettségizett most a gyermek, akkor nincs több családi pótlék és családi adókedvezmény sem.

Nem jogosult családi pótlékra és családi adókedvezményre se, akinek gyermeke idén fejezi be a középiskolát. Ráadásul aki a jogosultság megszűnését nem jelzi a munkáltatójánál sem, azt még 12 százalékos különbözeti bírsággal is sújthatják – erről nyilatkozott egy adószakértő a napi.hu-nak.

Fontos tudni, hogy a Magyar Államkincstár a most érettségiző gyermek után júliusban már nem fog családi pótlékot utalni. A szülőknek a családi pótlékot csak a tanév végéig, vagyis június végéig folyósítják.

Idén az Oktatási Hivatal adatai szerint 74 ezer végzős középiskolás érettségizett nem előrehozottan. Az RSM adószakértője szerint a most érettségiző gyermekek szülei 2023 júniusában jogosultak utoljára családi adókedvezményre. Ha valaki nem mondja le a családi kedvezményt, akkor jogosulatlanul veszi azt igénybe, így az év során adóhiánya keletkezik, amit az éves adóbevallás során rendezni kell. A kedvezmény jogalap nélküli igénybevételének összegére ezen felül még még 12 százalék különbözeti bírságot is megállapítanak, amit meg kell majd fizetni az éves személyi jövedelemadó bevallásban.