Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

MNB-elnök: 2030 előtt Magyarország aligha tud csatlakozni az eurózónához – a nap hírei

Infostart
2023. június 3. 20:16
Negatívról stabilra javította a Mol hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátást a Fitch Ratings. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a magyarság kiállta az idő próbáját, mára pedig erősebb, mint valaha. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A jegybank elnöke szerint előbb-utóbb csatlakozni kell az eurózónához, de ez 2030 előtt aligha érhető el. Matolcsy György a Kossuth Rádióban azt is elmondta, hogy az MNB világos álláspontja az: ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének mintegy 90 százalékát, akkor már elérheti a felkészültségi szintet és érdemes lépni. Ugyanakkor leszögezte: nem szabad felelőtlenül dönteni a kérdésben - példaként erre Szlovákiát és Görögországot említette. Matolcsy György szerint Európa sikeres lesz a következő évtizedben, és ebből a sikerből Magyarországnak nem szabad kimaradnia.

Negatívról stabilra javította a MOL hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátást a Fitch Ratings. A nemzetközi társaság megerősítette a magyar olajtársaság befektetésre ajánlott hitelminősítését. Az indoklás szerint bár nem lehet kizárni a Magyarországra irányuló orosz kőolaj- és földgázszállítások leállását, a Fitch azonban kisebb kockázatot lát ennek a forgatókönyvnek a megvalósulására, valamint úgy értékelik, hogy a Mol már jobb helyzetből szembesülne az oroszországi szállítások esetleges fennakadásával.

Támogatja az LMP a Lánchíd autómentességét. Bakos Bernadett az ellenzéki párt Clark Ádám téren tartott sajtótájékoztatóján helyesnek nevezte, hogy megkérdezik a budapestiek véleményét a Lánchíd leendő forgalmi rendjéről. Jelezte: bíznak abban, hogy az eredmény a kerékpárosoknak kedvez majd, hiszen a budapestiek többsége már ma sem autózik, hanem más közlekedési eszközöket vesz igénybe. Az LMP-s politikus felhívta a figyelmet: a biciklizés is teljes jogú közlekedés, amelyhez biztosítani kell a megfelelő feltételeket.

A DK szerint minden Balaton-parti településen garantálni kell egy ingyenes szabadstrandot. A Demokratikus Koalíció frakciószóvivője elmondta, hogy a fizetős partszakaszok még a tavalyi évhez képest is mértéktelenül megdrágultak, a szabadstrandok közül pedig alig maradt 1-2. Kálmán Olga szavai szerint a Fidesz még a Balatont is kisajátítja magának.

Az összetartozást nevezte az idei Szülők ünnepe mottójának a családokért felelős államtitkár. Ennek jegyében a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is bekapcsolódott a programba. Hornung Ágnes, a rendezvény fővédnöke, Facebook-oldalán azt írta, a korábbiaknál is több résztvevőt várnak a Szülők ünnepére június 10-én és 11-én Balatonfenyvesre. A kétnapos fesztiválon ingyenes kulturális és szórakoztató programokon lehet részt venni.

Átadták az Összetartozás hídját a Veszprém vármegyei Porván, a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepélyes átadón a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy Trianon után a nemzeti öntudat és a remény adott erőt az országhatárokon kívül rekedt magyaroknak. Szilágyi Péter a nemzeti összetartozás napja kapcsán felidézte: a 13 éve született döntésnek az az üzenete, hogy a magyar nemzethez tartozókat nem választhatják el egymástól az országhatárok. Hozzátette: a magyarság kiállta az idő próbáját, az utóbbi évek nemzetpolitikájának köszönhetően pedig erősebb, mint valaha.

Több mint száz táncos lép fel a Petőfiről szóló előadásban vasárnap a Margitszigeten. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játéka a költő életébe kínál betekintést. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült táncelőadás Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, az együttes szakmai vezetője és Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, művészeti vezető közös alkotása. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, budapesti és szegedi, gyermek és felnőtt amatőr táncosokkal kiegészülve lép színpadra a nemzeti összetartozás napján.

Akkor leszünk cselekvőképesek ha ápoljuk kultúránkat és megőrizzük identitásunkat - mondta a kulturális és innovációs miniszter Torockón. Csák János felidézte: idén három, kétszáz évvel ezelőtti eseményt ünnepel az ország: 1823-ban véglegesítette Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, született Petőfi Sándor és Madách Imre. Hozzátette: innen gyökerezik a magyar kultúra, és amikor összetartozásról beszélünk, akkor ennek a magyar kultúrának a szövetét ápoljuk, ami a miniszter szerint közös kincsünk. Csák János hozzátette: őriznünk kell az anyanyelvünket is, de nem csak a beszélt anyanyelvet, hanem a táncos és énekelt anyanyelvet is, amivel páratlan kulturális kincs van a magyarok kezében.

A nemzetközi szerződéseken alapuló eltérő ellenőrzési eljárás megváltozik az ellenőrzés rendje a röszkei autópálya-határátkelőhelyen hétfőtől. Az uniós és az azon kívüli állampolgárok ellenőrzését külön sávokban végzik majd - közölte honlapján a rendőrség. Az új kísérleti ellenőrzési rend június 26-ig lesz érvényben. Az átkelőhelyen lévő kapuk felett információs táblák jelzik majd, hogy az adott sávot kik használhatják.

Ukrajna készen áll az ellentámadás megindítására, az oroszok által megszállt területek visszafoglalására – nyilatkozta az ukrán elnök a Wall Street Journalnak adott interjújában. Volodimir Zelenszkij azt mondta: erősen hisz abban, hogy sikerrel járnak és az ellentámadással megváltoztathatják a tavaly február óta tartó háború dinamikáját. Az elmúlt hetekben Ukrajna fokozta az orosz lőszerraktárak és logisztikai útvonalak elleni csapások számát.

Letette az államfői esküt a parlamentben az újraválasztott török elnök. Ezzel megkezdődött Recep Tayyip Erdogan harmadik elnöki ciklusa. Az államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg. Az eskütételt megelőzően a Legfelsőbb Választási Tanács kiállította az újraválasztott elnök számára a megbízólevelet, amelyet az ügyvivő házelnök, a kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának elnöke adott át politikai szövetségesének. Recep Tayyip Erdogan 2014 óta Törökország államfője, az új felhatalmazása is öt évre szól.

A nyár végén Mongóliába utazik hivatalos apostoli látogatásra Ferenc pápa – közölte a Vatikán. A katolikus egyházfő a mongol elnök és a helyi egyház meghívására látogat a kelet-ázsiai országba augusztus 31. és szeptember 4. között, a hivatalos vatikáni hírportál, a Vatican News tájékoztatása szerint ezzel ő lesz a első pápa, aki Mongóliába látogat. A mintegy 3 millió lakossal rendelkező országban nagyjából 1300 fős a katolikus felekezet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. június 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást