Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes: tartósan negatívba fordul a főváros számlája

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2023. május 19. 21:57
Május végén nyújtja be bírósági keresetét a főváros a szolidaritási hozzájárulás idei összegének csökkentése érdekében - közölte egy háttérbeszélgetésen a főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus azt is elmondta, a jövő héten szavaznak a fővárosi túlélőprogram részeként a BKK hiteléről.

A főváros fizetőképességének folyamatos biztosítása érdekében egy úgynevezett túlélőprogramot állított össze a főpolgármesteri kabinet. Ennek következő eleméről jövő szerdán határoz a fővárosi közgyűlés.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak azt mondta, a BKK és a közösségi közlekedés számára 24 milliárd forinttal kevesebb pénzt tudnak folyósítani, ezért a nyári hónapokra egy áthidaló hitelt kell felvenni a közösségi közlekedés fenntartására, de a jelenlegi kamatok mellett ennek a költsége hozzávetőlegesen 672 millió forint, amelyet energiamegtakarításból, illetve a Budapest 150 program költségvetéséből kell elvenni.

Enerigamegtakarításból és a "Budapest-modell" alkalmazásával idén egyébként jelentős megtakarítást ért el a főváros.

"A Budapest-modell arról szól, hogy a villamosenergia szempontjából a legnagyobb fogyasztók esetében - közvilágítás, ivóvíz-szolgáltatás, közösségi közlekedés - napi áron vételezzük az áramot, a tavalyi árakhoz képest körülbelül 36 milliárd forintot megtakarítottunk.

Tavaly ősszel körülbelül 300 forintos kilowattóránkénti áron lehetett volna szerződni erre az évre, az áprilisi ár 49 forint volt, tehát jelentősen és érdemben spóroltunk.

Azt vizsgáljuk, hogy ezt így fenn kell-e tartanunk majd az utolsó negyedévre is, esetleg bővíthetjük-e a Budapest-modellt a földgázbeszerzésekre is" - írta le Kiss Ambrus.

A szolidaritási hozzájárulás mértéke elleni bírósági keresetet várhatóan május végén nyújtja be a főváros.

"Reáltaktika szempontjából ez az az időpont, amikortól kezdve a főváros nettó finanszírozási pozíciója egyértelművé válik, illetve onnantól kezdve tartósan negatívba fordul majd a számlánk. Ezt egy közigazgatási bíróságra, a Fővárosi Törvényszékre fogjuk benyújtani, első lépésként kérjük az inkasszálás megtiltását a bíróságtól" - részletezte.

A június 11-éig zajló Budapesti Lakógyűlés előzetes költségeiről elmondta, hogy a kérdőívek kinyomtatása és kézbesítése, valamint a call-center működtetése 100 millió forintba kerül,

a kézbesítés levelenként 72 forint. A legutóbbi nemzeti konzultáció idején egyetlen levél célba juttatása 337 forintba került

a főpolgármester-helyettes szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes: tartósan negatívba fordul a főváros számlája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást