Egyeztet a parlamenti pártokkal a pedagóguséletpálya-törvényről a belügyminiszter - a nap hírei

Infostart
2023. május 19. 20:50
Átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak a kormány. Egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat jövő hétre az új pedagóguséletpálya-törvényről a belügyminiszter. A következő napokban is árhullámokra kell számítani több magyarországi folyószakaszon.

Átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak a kormány. A testületnek 10 napja van a véleményezésre, ami után a kormány. május 30-án nyújtja be a büdzsét az Országgyűlésnek. A Pénzügyminisztérium jövőre 4 százalék körüli növekedésre, és 6 százalékos inflációra számít. Marad a rezsivédelem átlagfogyasztásig, és a családtámogatási rendszer, lesz nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj. A honvédelemre fordított források a költségvetésben elérik a GDP 2 százalékát. A jövő évi költségvetés tervezete szerint a költségvetési hiányt 2,9 százalékra csökkentik, míg az államadósságot várhatóan a GDP 66,7 százalékára mérsékelik.

Továbbra is kiemelten fontosnak tartja az együttműködést az egyszámjegyű infláció és a gazdasági növekedés eléréséhez a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke. Varga Mihály és Matolcsy György újabb megbeszélése után kiadott közlemény szerint egyetértettek abban, hogy a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára. A kabinet és a jegybank közös célja az is, hogy mérsékelje a kamatokat, a gazdaságot pedig megvédje a recessziótól.

A kormány a korábbi ígéreteknek megfelelően 2024-ben kivezeti a bankokat érintő extraprofit adót - mondta a pénzügyminiszter a Magyar Bankszövetség ülésén. Varga Mihály kiemelte: a kormány továbbra is átmeneti megoldásként tekint a tavaly bevezetett extraprofit-adóra.

Jelasity Radován, a bankszövetség elnöke azt mondta: több piacra, nagyobb kiszámíthatóságra, és az extra terhek mielőbbi kivezetésére van szükség. Idén minimális növekedés lehet, a recesszió elkerülésén dolgoznak.

Egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat jövő szerdára az új pedagóguséletpálya-törvényről a belügyminiszter. A minisztérium közleménye egyebek mellet úgy fogalmaz, hogy bíznak benne, hogy a baloldali pártok hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése. A Demokratikus Koalíció közleményben tudatta, hogy csak akkor megy el az egyeztetésre, ha az ellenzéki pártok mellett a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja a minisztérium.

Újabb tüntetés volt Budapesten, a résztvevők státusztörvény visszavonását és egyeztetést követelték a kormánytól. Az Egységes Diákfront szervezésében a Parlamenttől az oktogonhoz vonultak a tiltakozók. A vonulás elején diákok egy „7 igenes molinót” vittek, illetve „Tanár nélkül nincs jövő” és egy „Szabad oktatást” molinó is van egymás mellett. A megmozdulás végén bejelentették, hogy a következő megmozdulást május 30-án tartják, június elsejére pedig a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom közös tüntetést szervez. A tüntetés hivatalos vége után sokan indultak el kormányellenes jelszavakat skandálva a Lendvai utcába, ahol rendőrsorfal állta útjukat.

Megjelent a kormányhatározat arról, hogy 5,3 milliárd forint plusz rezsiár-kompenzációt kapnak a szociális és gyermekvédelmi intézmények. A mostani döntéssel civil fenntartású intézmények, valamint a családok átmeneti otthonai kapnak rezsiár-kompenzációt.

A következő napokban is árhullámokra kell számítani több magyarországi folyószakaszon, de kritikus helyzet sehol nem valószínű– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella az InfoRádiónak elmondta: a Dunán Nagybajcsnál elsőfokú a készültségi szint, míg Budapestnél a folyó várhatóan vasárnap hajnalban tetőzik az alsó rakpart szintje alatt bő 1 méterrel, csaknem 550 centiméteres vízállással. Hozzátette: a Rába folyón Körmendnél a másodfokot, a Murán pedig a harmadfokot is elérheti az árhullám. A Sajón is jelentősen emelkedik a vízszint, a Zagyván és a Tarnán pedig másodfokot meghaladó vízállás is előfordulhat.

Történelmi esély előtt áll a Magyar Honvédség, hogy megújulva egy ütőképes, elszánt haderővé válhasson - mondta a honvédelmi miniszter a honvédelem napja alkalmából tartott központi ünnepségen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Bálnában rendezett eseményen kiemelte: most minden adott ehhez, a politika elkötelezett a magyar haderő megújítása mellett, az ukrajnai háború jelentette gazdasági nehézségek ellenére a honvédelem győztese a költségvetésnek.

Támogatásukról biztosították Ukrajnát a G7-ek vezetői. A világ iparilag legfejlettebb 7 államát tömörítő csoport hirosimai ülésén résztvevő, az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen kiemelte: Ukrajnának addig kell biztosítani a katonai és pénzügyi támogatást, ameddig szükséges. A G7-ek bejelentették az Oroszországgal szembeni büntető intézkedések további szigorítását is. A csúcstalálkozó témája Kína növekvő befolyása és katonai erőfitogtatása is. Ezzel párhuzamosan Hszi Csin-ping kínai elnök a közép-ázsiai országok vezetőivel találkozik.

Globális klímatüntetéseket szervez szeptember 15-én a Fridays for Future. A német éghajlatvédelmi csoport osztrák ága élesen bírálta az osztrák kancellárt, aki szerintük ambiciózus klímacélokat tűzött ki, ám évente milliárdokat költ éghajlatot károsító támogatásokra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A nap hírei - május 19.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást