Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Fontos nyugdíjemelési kérdésben döntött az Alkotmánybíróság

Infostart
2023. május 18. 04:20
Egy tavaly nyugdíjba vonult férfii az elmaradt emelését kérte számon. Több tízezren járhatnak hasonló cipőben.

Múlt héten döntött az Alkotmánybíróság Smidróczki István nyugdíjas két alkotmányjogi panaszáról, melyekben azt sérelmezte, hogy a kormány rendeletei alaptörvény-ellenesen zárták ki őt a nyugdíjemelésre jogosultak köréből.

A férfi tavaly márciusban ment nyugdíjba és kimaradt a tavalyi soron kívüli júliusi nyugdíjemelésből, valamint a novemberi nyugdíjkorrekcióból is, amivel – állítása szerint – megélhetése került veszélybe. Ráadásul az idei januári emelésnél is hátrányba került, miután a múlt évi két emelést nem kapta meg – idézi a 24.hu a Mércét.

A férfi végül a TASZ jogsegélyszolgálatától kért segítséget. A júliusi rendkívüli nyugdíjemelés elmaradásával kapcsolatban életkori diszkriminációra tett panaszt, azzal kapcsolatban pedig, hogy a novemberi emelésből is kimaradt azzal érvelt, hogy a nyugdíj olyan biztosítás alapú járandóság (a befizetett nyugdíjjárulékok okán), amelynek emelését a nyugdíjtörvény garantálja.

Smidróczki azt kérte az Alkotmánybíróságtól, mondják ki, hogy:

  • sérti a diszkrimináció tilalmát, hogy azok biztosan nem részesülhettek a nyugdíjemelésben, akik 2021. december 31. után töltötték be a 65. évüket;
  • sérti a befizetett nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó tulajdoni jogot az, hogy ha a 2022. január 1-e után nyugdíjba menők számára semmilyen kompenzációs garancia nincsen az éven belül akkor, amikor egy hiperinflációs környezetben szenved a gazdaság;
  • a rendelet sérelmezett szabályait az Alkotmánybíróság semmisítse meg;
  • intézkedjen afelől, hogy a nyugdíjemelés minden nyugdíjban részesülő személy számára a gazdaság romló helyzetének megfelelően határozzon meg olyan emelést, ami nem veszélyezteti a tulajdoni várományhoz való alapvető jogot.

Az Alkotmánybíróság végül mindkét érvet visszautasította, közölve, hogy csak a jogosultsági feltételeket teljesítve megszerzett, a ténylegesen folyósított nyugdíjra való jogosultság minősül olyan vagyoni értékű jognak, melyet az Alaptörvény véd.

A portál mások mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy 2021-ben több mint 60 ezren mentek nyugdíjba, akik szintén kimaradtak a 2021. júniusi és novemberi emelésből.