Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Az uniós ügyészek szervezete alelnökévé választotta Polt Pétert

Infostart
2023. május 10. 15:33
Az Európai Unió tagállamai Legfelsőbb Bíróságai mellett működő ügyészségek vagy azonos jogállású intézmények Hálózata (Nadal Network) tizennegyedik, idén Máltán tartott ülésén alelnökké választotta  a magyar legfőbb ügyészt.

A 2009-ben életre hívott hálózat 2023. május 3–5. között 14. alkalommal ült össze. A szervezet célja az Európai Unióban működő legfelsőbb szintű ügyészségek vezetői számára lehetőség biztosítása a szakmai tapasztalatcserére. Így konferenciáikon a résztvevők a bűncselekmények kapcsán tapasztalható tendenciákat, az uniós esetjog jelentős döntéseit, az ügyészségek működésének további fejlődési irányait tárgyalják meg - közölte a magyar ügyészség.

A mostani konferencián az adatvédelem, a környezet elleni, valamint a pénzügyi bűncselekmények terén felmerült új jelenségek, kihívások, megoldások voltak az előadások középpontjában.

Az ülésen a szervezet alapszabályát is módosították a tagok, valamint Polt Péter legfőbb ügyészt egyhangú szavazáson alelnökké választották, Franz Plöchl, az Osztrák Köztársaság legfőbb ügyésze és Francois Molins, a francia Semmítőszék melletti legfőbb ügyész főtitkár lett.

A 2025-ös konferencia házigazdája a magyar Legfőbb Ügyészség lesz.