Újabb 90 milliárd forintot csoportosított át a kormány - a nap hírei

Infostart
2023. május 9. 21:11
Továbbra is a recesszió elkerülését és az infláció csökkentését nevezte az idei legfontosabb célnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Újabb 90 milliárd forintot csoportosított át a minisztériumok között a kormány. A harckészültség szintjének emelését nevezte kötelességének a Honvéd Vezérkar főnöke.

Továbbra is a recesszió elkerülését és az infláció egyszámjegyűre csökkentését nevezte az idei legfontosabb célnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt beszélve elmondta: a recesszió elkerüléséhez fontos eszköznek tartja a Széchenyi Kártya- és a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, valamint a kamatstopot. Úgy vélte: ezek összességében 1,5-2 százalékot tesznek hozzá a gazdasághoz. Megismételte: az idén 1,5, jövőre 4 százalékkal bővülhet a gazdaság. Megerősítette, hogy az infláció mértéke a második félévben csökkenhet gyorsuló ütemben.

Újabb 90 milliárd forintot csoportosított át a minisztériumok között a kormány. Az Építési és Közlekedési Minisztérium működési kiadásokra 6,4 milliárd forint pluszkeretet kap. A Miniszterelnöki Kabinetiroda további 210 milliót költhet kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra. Az országgyűlés hivatala újabb 15 milliárdot fordíthat az Országház és a Kossuth Lajos tér fejlesztéséért felelős Steindl Imre program támogatására. Ismét pénzt utaltak ki a Rezsivédelmi Alapból is, most 9,6 milliárd forintot adtak belőle központi költségvetési szervezetek kompenzációjára.

Áprilisban 620 milliárd forintos volt a hiány a költségvetésben. Ezzel az egész évre tervezett deficit 79 százaléka teljesült az első négy hónapban. Az első 4 hónap alatt 2700 milliárd forint felett alakult a

hiány a Pénzügyminisztérium adatai szerint. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a valaha volt legmagasabb 4. havi deficit a büdzsében.

Átadták Magyarország első hidrogénelőállító üzemét a Békés vármegyei Kardoskúton. Lantos Csaba energiaügyi miniszter hangsúlyozta: ez az első lépés ahhoz, hogy a hidrogéntechnológia valóban teret nyerjen Magyarországon; hogy az ország csökkentse az energiafüggőségét; továbbá az első lépés a nagy teljesítményű, költséghatékony, szezonális villamosenergia-tárolás irányába.

Debrecenben építi fel első európai üzemét a kínai Eve Power, a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a vállalat a BMW kérésére érkezik Magyarországra. Az állam a projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít.

Az elmúlt évben több mint 307 beruházást kellett felfüggeszteni pénzhiány miatt, ez több mint 5.500 milliárd forintot érint - mondta az építési és közlekedési miniszter. Lázár János az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága ülésén azt mondta: jelenleg 114 beruházás kivitelezése tart. A tárcavezető szerint van esély arra, hogy a Várnegyed és Liget projekt beruházásait is átveszi.

A Föld népessége, a rombusz és a függvények is szerepeltek a matematika érettségi második feladatlapján. Holnap a történelem vizsgákat tartják.

További három évre Freund Tamás marad a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A tudós testület 196. közgyűlésén nagy többséggel ismét Freund Tamás neurobiológust választották meg az MTA elnökének. Újabb hároméves vezetői megbízatást kapott Kollár László Péter építőmérnök a szervezet főtitkára, és a főtitkárhelyettes, Erdei Anna immunológus is.

A Honvéd Vezérkar főnöke a harckészültség szintjének emelését nevezte kötelességének, hogy a Magyar Honvédség képes legyen arra, ha szükséges, Magyarország érdekében háborút vívjon. Böröndi Gábor azt hangoztatta, hogy az orosz-ukrán háború tapasztalatait be kell építeni a felkészítésbe.

Az orosz elnök szerint az Ukrajnában harcoló katonákon múlik Oroszország jövője. Vlagyimir Putyin győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén úgy fogalmazott: Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a II. világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszeré

Újabb Kijev elleni orosz légicsapásokról számolt be az ukrán haderő. A közlés szerint Oroszország hajnalban 15 manőverező robotrepülőgéppel támadta az ukrán fővárost, de valamennyi eszközt sikerült megsemmisíteni.

A német kancellár szerint az európai munkaerőhiányt a jogszerű bevándorlás orvosolhatja. Olaf Scholz, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kijelentette: Európának munkaerőre van szüksége, a vitában a közös uniós migrációs és menekültügyi megállapodás mihamarabbi elfogadását sürgette.

Elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari díjas színművészt 95 éves korában érte a halál. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára évek óta visszavonultan élt. Játszott a többi között a Gázolás, a Külvárosi legenda és a Ház a sziklák alatt című filmekben is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A nap hírei - május 09.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást