Nyitókép: Brothers91/Getty Images

Ha bejön a kormány terve, drasztikusan csökkenhet a perek száma Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. április 24. 07:30
Átalakítja a békéltető testületek működését az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata. A tervezet szerint a megyei jogú városokban is biztosítanak majd heti egy alkalommal személyes meghallgatást a fogyasztóknak, de általánossá teszik az online meghallgatást is. A változásokat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli – mondta az InfoRádióban Baranovszky György elnök.

Számtalan olyan jogszabály született az elmúlt egy évben, amely a fogyasztók érdekeit szolgálja Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke szerint.

"A fogyasztóvédelmi törvény most benyújtott módosítása lényegében a békéltető testületek működését alakítja át. Ezek alternatív vitarendezést folytatnak le, ha nem sikerül a vállalkozással a fogyasztónak megegyeznie, ebben segítséget fognak nyújtani a békéltető testületek, gyors, ingyenes eljárás keretében igyekeznek egyezséget létrehozni a fogyasztó és a vállalkozás között" - mondta az InfoRádióban Baranovszky György.

Azért üdvözli a FEOSZ a törvényjavaslatot, mert megalkotása előtt számtalan egyeztetést folytattak le velük az érintett minisztérium részéről, sok javaslatukat el is fogadták.

A változtatások lényege, hogy

  • a városokban hetente lehetőség lesz egy személyes meghallgatásra
  • az online meghallgatás is dominánssá válik
  • régiókban fognak működni a békéltető testületek
  • a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek jelölhetnek tagokat a békéltető testületekbe
  • állandó ügyfélszolgálatok állnak majd a fogyasztók rendelkezésére, ezek online/telefonos ügyfélszolgálatok néhány héten belül elérhetők is lesznek.

"Nagyon sok jogszabály-módosításra kerül most sor, de nemcsak azért, mert a kormány úgy gondolja, hanem az uniós jogalkotás következtében is számos jogszabályt át kell majd ültetni" – mondta Baranovszky György.

Példaként említette a gyermektáboroztatást, ahol el szeretnék érni, hogy szabályozott legyen az, hogy ki üzemeltethet tábort, milyen feltételeket kell betartani, és mit kell tenni hibás teljesítés esetén. "Tavaly is több probléma volt, a jogalkotó is tisztában van ezzel" – mondta Baranovszky György, aláhúzva, hogy ez is a családokat védi majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb fogyasztóvédelmi törvénymódosítás kerül a parlament elé - Baranovszky György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást