Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újabb, meghökkentő megoldást vetnek be a Velencei-tó megmentése érdekében

Infostart
2023. április 20. 05:45
A környékbeli szennyvíztisztítókból napi ezer köbméter vizet nyerhet a tó.

Újabb lépés következik a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében, az „optimálistól” ugyanis még legalább 50 centiméternyire van a jelenlegi vízállás a tavon – írja a feol.hu.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést követően jelentette be, hogy a kormányhivatalt és az érintett hatóságot is megkeresik hivatalosan azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tóéra.

A képviselő elmondása szerint a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére. Ez napi 800 köbméter vizet jelent. Ezzel párhuzamosan a csákberényi szennyvíztisztító telep vizét is átirányíthatják, amely szintén idegen vízgyűjtőterületre pumpálja egy vezetéken keresztül a tisztított vizet.

Ez további napi 200 köbméter vizet jelent, így összesen napi 1000 köbméter vizet tudnak majd a Velencei-tóhoz vezetni.

"Ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdték, azt mondták, minden csepp vizet megpróbálnak ott tartani annak érdekében, hogy elérhessék a kívánt vízállást"– mondta Tessely Zoltán.

Az optimálistól még 51 centiméter választja el a Velencei-tavat.