Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újabb budapesti rozsdaövezeteket szemelt ki a kormány

Infostart
2023. április 19. 18:29
Azonban nem Lázár János építési és beruházásügyi tárcája kommunikál a kérdésben, hanem a Miniszterelnökség, vagyis Gulyás Gergelyé.

A Miniszterelnökség társadalmi egyeztetésre bocsátott egy módosítást, amely alapján a kormány újabb budapesti rozsdaövezeteket jelölne ki azonnali akcióterületté - írja a 24.hu.

A terv Budapest három kerületét érintené. A véleményezést, társadalmi egyeztetést némileg nehezítheti, hogy az újbudai, zuglói, illetve XV. kerületi ingatlanok helyrajzi számmal szerepelnek, az viszont ismert, mit szeretne a kormány: a XI. kerületben például ipari épületeket akarnak elbontani, parkosítást, lakóingatlan-fejlesztést terveznek, azzal a kikötéssel, hogy változtatási tilalom nem alkalmazható.

A kormány már kikérte az önkormányzatok véleményét is.

A hatásvizsgálat szerint mindez konkrét forrást nem igényel, mert a beruházó alkalmazza az adott területre vonatkozó szabályokat, majd a jogszabályi feltételek teljesítése esetén érvényesítheti a rá vonatkozó kedvezményeket; a rozsdaövezeti akcióterületeknél a korábbi használat miatt számolni kell esetleges talaj- és talajvízszennyezettséggel, de a funkcióváltással kármentesítés történik, a szennyezettség felszámolásával a felszín alatti víz és földtani közeg károsodásának enyhítése, az eredeti állapot vagy ahhoz közeli állapot helyreállítása valósul meg - olvasható a cikkben.