Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

A kincstári számlákra is kivetették a hálójukat az adathalászok

Infostart
2023. április 3. 12:42
A Magyar Államkincstár felhívja ügyfelei figyelmét arra, hogy telefonos csalók adathalász program letöltésére próbálhatják rávenni a bankok és a kincstár ügyfeleit, ezzel szerezve meg gyanútlan emberek számlaadatait.

A magukat banki ügyintézőnek kiadó telefonálók leggyakrabban hivatalosnak tűnő telefonszámról, gyanús tranzakcióra hivatkozva, egy pénzintézet nevében keresik meg az ügyfelet és felkínálják segítségüket a visszaélés megakadályozására.

A Portfolio szerint a csalók felajánlják egy „vírusirtó” vagy „biztonsági applikáció” letöltését az alkalmazásáruházakból, amivel valójában a csalók távoli hozzáférését teszik lehetővé az adott eszközhöz. Az alkalmazás meggondolatlan letöltésével így

szabadon hozzáférhetnek az ügyfél számlájához.

Mint olvasható, a Magyar Államkincstár azt javasolja ügyfeleinek, hogy ha csalásgyanús hívást kap, azonnal mondjon nemet, bontsa a vonalat, és semmiképp se telepítsen számítógépére vagy mobiltelefonjára ismeretlen programot.

A csalások felderítésére a Magyar Államkincstár egyetlen esetben sem kéri alkalmazás letöltését vagy jelszó kiadását az ügyfeleitől – hívja fel a figyelmet a MÁK a tájékoztatóban.