Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

Kiderült, számíthatnak-e idén prémiumra a nyugdíjasok

Infostart
2023. március 30. 05:40
Visszamenőleges hatályú nyugdíjkiegészítés lehet novemberben, de prémium csak jövőre lesz.

A Magyar Nemzeti Bank frissített gazdasági prognózisának és inflációs jelentésének részleteit csak csütörtökön ismerteti, de a főbb számok már elérhetők, és az inflációs várakozások megegyeznek a decemberben közölttel, vagyis 15 és 19,5 százalék között alakulhat idén a fogyasztóiár-index mértéke – írja az mfor.hu.

Mivel idén 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ez a várakozási sáv azt jelenti, hogy amennyiben a várakozás felső sávja egyezik majd meg a tényadattal, akkor az átlagnyugdíj szintjén plusz havi 8000 forinttal nő az ellátás összege.

A visszamenőleges hatályú nyugdíjkiegészítést novemberben egyszerre kapják meg az érintettek. Az átlagos nyugdíj esetén a kiegészítés 11 havi összege több mint 88 ezer forintot is jelenthet.

Nyugdíjprémiumban idén nem reménykedhetnek a nyugdíjasok, mivel míg decemberben a jegybanki szakértők 0,5 és 1,5 százalék közé tették az idei növekedés várható mértékét, ez most már 0 és 1,5 százalék közötti tartományt jelent.

Jövőre azonban minden esély megvan arra, hogy novemberben nyugdíjprémiumot utaljon ki a kormány, mert a jegybank a következő évre 3,5-4,5 százalék közé teszi a GDP-bővülés mértékét, törvény szerint pedig 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés esetén egyszeri nyugdíjprémium illeti meg az időseket. Ennek összege maximum 80 ezer forint lehet.