eur:
390.1
usd:
356.77
bux:
72433.23
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára expozét mond a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Már a nyáron elveszítik közalkalmazotti státuszukat a pedagógusok

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár közölte, hogy a tervek szerint júniustól jön a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony.

Már az ősszel felvetődött, hogy megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, akkor erre hevesen reagáltak az érdekképviseletek is, de most egy parlamenti kérdésre adott válaszból, amelyet az Index vett észre, kiderült, hogy hamarosan új jogviszonyban dolgozhatnak a tanárok.

Ander Balázs, a Jobbik parlamenti képviselője írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a közalkalmazotti státuszt elvesztik-e a köznevelési rendszer foglalkoztatottjai, ha igen, akkor mikortól.

Pintér Sándor nevében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt: „A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy

létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt,

amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.”

Az államtitkár szerint a törvény a kormány azon szándékát tükrözi, „hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi három különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd”.

Állítása szerint az új státusz értelmében megszűnne az a megkülönböztetés is, amely „az állami és az önkormányzati, valamint az egyházi és magánfenntartású intézményeknél dolgozó pedagógusok munkajogi jogállását eddig jellemezte.

Rétvári Bence azt is közölte, hogy a tervek szerint a törvény 2023. júniusában lép hatályba.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Újabb transzparencia-botrány pattant ki az Európai Bizottságnál

Újabb transzparencia-botrány pattant ki az Európai Bizottságnál

Az Európai Unió ombudsmana megállapította, hogy az Európai Bizottság jogtalanul tagadta meg a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló törvényével kapcsolatos, közérdekű dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. A szóban forgó dokumentumok a Demi Moore és Ashton Kutcher amerikai színészek által alapított gyermekvédelmi nem kormányzati szervezettel, a Thornnal folytatott megbeszélésekről készült dokumentumokra és jegyzőkönyvekre vonatkoztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 18. 08:49
×
×
×
×