Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Megegyeztek a pedagógusok a kormánnyal – de csak egy kérdésben

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2023. március 2. 13:36
A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hivatalában fogadta a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Nemzeti Pedagóguskar vezetőit. Azt, hogy miről beszélgettek, a PSZ elnöke mondta el az InfoRádióban.

Az egyeztetés semmi másról nem szólt, mint a kormány uniós vállalásaival kapcsolatos további megbeszélések ütemezéséről – jelentette ki Szabó Zsuzsa.

A szakszervezeti elnök elmondta, hogy az egyik kötelezettség szerint a kormánynak jogszabályban kell rögzítenie a pedagógusoknak tett ígéreteit. Illetve van még egy másik kötelezettsége is, amelynek részleteit egyelőre nem ismerik. Mindkettőről egyeztetni akar a kormány a pedagógusok képviselőivel, ezért rövidesen átadja a vállalásokkal kapcsolatos dokumentumokat, amelyeket az érdekképviseletek majd a tagságuk széles körű bevonásával véleményeznek. Ez az egyeztetés egészen áprilisig fog tartani – közölte a PSZ elnöke.

Szabó Zsuzsa elmondta, hogy a pedagógusok követeléseiről egyáltalán nem esett szó. Úgy látja, hogy az uniós vállalásokkal kapcsolatos egyeztetések, illetve a követelésekről folyó vita egyelőre még két, egymással párhuzamosan zajló folyamat. Ugyanakkor az uniónak tett vállalások nyilván érdemben fogják befolyásolni a sztrájktárgyalásokat is – tette hozzá a szakszervezeti vezető. De, hogy ezek pontosan mik, azt csak akkor tudjuk majd, ha megkaptuk véleményezésre a dokumentumokat – hangsúlyozta Szabó Zsuzsa.

Csaknem tizenkétezer tanár még mindig nem töltötte fel a portfólióját az Oktatási Hivatal rendszerébe, pedig ezt 2024-ig mindenkinek meg kell tennie, aki pedig nem minősítheti magát, azt el kell bocsátani. Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: a szakszervezet határozottan kiáll amellett, hogy ezt a kötelezettséget oldja fel a kormány, mert amikor tizenhatezer pedagógus hiányzik a rendszerből, akkor a helyzetet tovább súlyosbítja azok elbocsátásával, akik nem hajlandók magukat minősíttetni. A PSZ vezetője reményét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben lesz változás és az évek óta tartó érvelésük talán most meghallgatásra talál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megegyeztek a pedagógusok a kormánnyal – de csak egy kérdésben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást