Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A fideszesek többsége szerint sincs helyük a politikusoknak az egyetemi kuratóriumokban

Infostart
2023. február 7. 10:33
A válaszadók 80 százaléka helyteleníti a gyakorlatot, ami miatt az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizont kutatási program új projektjeinek finanszírozását az államiból alapítványi fenntartásba átadott egyetemeken.

Ötből négyen, de még a fideszesek fele is úgy látja, nem elfogadható, hogy főleg kormánypárti politikusok ülnek az alapítványi egyetemek irányító testületeiben. A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka ért teljesen egyet a politikusok jelenlétével – írja a Publicus Intézet friss felmérése alapján a Népszava.

A magyarországi felnőtt lakosság 75 százaléka egyáltalán nem, további öt százalékuk szerint inkább nem elfogadható, hogy politikusok – javarészt kormánypárti képviselők, államtitkárok, miniszterek – ülnek több “modellváltáson” átesett egyetem irányító testületeiben.

A megkérdezettek csupán 9 százaléka ért teljesen egyet a politikusok jelenlétével az egyetemi kuratóriumokban.

Érdekesség – jegyzik meg –, hogy ebben a kérdésben még a fideszesek relatív többsége is a jelenlegi gyakorlattal szemben foglalt állást: csak harmaduk nevezte jónak a jelenlegi gyakorlatot, miközben 49 százalékuk nem.

A többség, 61 százalék egyáltalán nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy az elmúlt néhány évben 21 magyarországi egyetem államiból alapítványi fenntartásba került, további mintegy 4 százalékuk pedig úgy válaszolt, inkább nem tartja elfogadhatónak a fenntartóváltást. Az intézkedést összesen 14 százaléknyian tartják teljesen vagy inkább helyesnek. Ugyanakkor a szokásosnál magasabb (21 százalék) azoknak az aránya, akik nem akartak válaszolni, vagy nem tudtak sem igennel, sem nemmel felelni a kérdésre.

A pártpreferenciák tekintetében így festenek az arányok:

A Népszava megbízásából végzett kutatásról a cikk csak annyi árul el, hogy az reprezentatív, azt nem írják, hogy milyen módon és mekkora mintán történt az adatfelvétel.