Nyitókép: Gaschwald/Getty Images

A neves néprajzkutató is életét vesztette a hétfői győri lakástűzben

Infostart
2023. január 31. 15:48
Szalontay Judit halála hatalmas veszteség a szakmájának és Csorna városának is.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, két ember vesztette életét hétfő hajnalban, amikor kigyulladt egy kétemeletes győri társasház felső szintje. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője tájékoztatása szerint a lángok az épület tetőterében csaptak fel, a lakás teljesen kiégett. Az ott tartózkodó két ember életét már nem lehetett megmenteni.

A Kisalföld értesülése szerint a tragikus tűzeset egyik áldozata Szalontay Judit országosan is ismert és elismert muzeológus, néprajzkutató. Mint írják, neve összeforrott a Csornai Múzeum nevével. Az „övé” volt a múzeum, hiszen ő rakta le az alapjait, fiatal szakemberként lelkesen gyűjtötte az anyagot, rendszerezte és megnyitotta a kiállítást.

Munkásságának elismeréseként 1991-ben Barkóczi-, 1999-ben Csorna Városért-, 2000-ben Móra Ferenc-, 2003-ban Ikvai-, 2018-ban Bél Mátyás-díjat vehetett át, vezetésével a Múzeum 2000-ben az Év Múzeuma pályázat különdíjasa lett. 2007-ben vonult nyugdíjba, ám a néprajztudományt továbbra is hivatásának tekintve aktív maradt. Szűkebben vett kutatási területe a vallási néprajz és a népviselet, illetve a rábaközi hímzések formavilágának elemzése volt.