Nyitókép: YouTube/Telex

A BBC tudósítója vitába szállt egy félrevezető cím miatt a Telexszel

Infostart
2023. január 20. 13:09
Nick Thorpe szerint rossz és félrevezető címet adott a portál a vele készült videointerjúnak, és a kifogásait tartalmazó írást sem volt hajlandó megjelentetni.

A BBC budapesti tudósítója interjút adott a Telexnek, amelyből a közösségi médiában folytatódó vita lett. Nick Thorpe ugyanis a Facebook-oldalára posztolt egy írást, amelyből kiderül, hogy a portál az 50 perces beszélgetésnek olyan címet adott, amely szerinte rossz és félrevezető.

2010 óta olyan a hangulat, mint a Rákosi-korszakban – ez volt a Nick Thorpe által kifogásolt cím, és az aggályait is leírta: "Mintha azt mondtam volna, hogy ma olyan hangulat uralkodik, mint egykor a Rákosi korszakban. Ez persze képtelenség. Akkor Magyarországon félelmetes diktatúra volt, ma egy sokak szerint boldogtalan demokrácia. Az a cím egy ártalmatlan mondatomat értelmezte alaposan félre. Azt mondtam ugyanis, hogy manapság a hivatalosság köreiben úgy gondolják, hogy »aki nincs velünk, ellenünk van«, pedig ez Rákosi híres álláspontja volt. Ugyanezt elmondhattam volna az ellenzéki oldal embereiről is. Az egész interjúban mindvégig azt próbáltam fejtegetni, hogy milyen károsnak tartom az ellenségeskedést."

Az BBC-tudósító ellenvetésére a Telex finomította a cikk címét – „2010 óta kicsit Rákosi Mátyás jellegű a hangulat” –, de Nick Thorpe szerint ez még kevésbé helytálló: "Még hasonlót sem állítottam, és igen sérelmesnek érzem, hogy ekkora badarságot adnak a számba."

A történtek után megkérte a Telexet, hogy a reakcióját közölje a honlapján, de a portálnál – amelynek etikai és magatartási kódexe külön szabályozza az interjúkészítési elveket – úgy vélték, hogy nem követtek el hibát a címadásnál.

Helyreigazítási per helyett Thorpe inkább megosztotta a történteket, és leírta a véleményét is az ügyről: "Szeretném mégiscsak remélni, hogy képesek leszünk kevesebb rosszat feltételezni egymásról, s kevésbé félreérteni egymást. Egyetértek Orbán Viktorral abban, hogy ha a világ egymással élesen szemben álló tömbökre oszlik, az káros Magyarországnak. De azt hiszem, a tömbök szembenállása Magyarországon belül még károsabb."