Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Moszkvicsból átülni a Teslába - dandártábornok a magyar hadsereg fejlesztéséről

Infostart
2022. december 30. 17:37
2026-28-ra létrejöhet a modern magyar hadsereg.

Javítani kell a csapásmérő és a helyzetfelismerő képességen – nyilatkozta a Honvédelmi Minisztérium innovációért felelős miniszteri biztosa a Mandinernek. A dandártábornok az orosz–ukrán háború kapcsán jelezte, a hagyományos tüzérségi eszközökön kívül megjelentek a különböző dróntechnológiák, de a páncéltörő képesség terén is óriási változás következett be.

„A légvédelmi rendszerekre óriási szükség van, egyfajta Vaskupolát építünk Magyarországon” – fogalmazott Porkoláb Imre, hozzátéve, hogy a hazai fegyvergyártás, illetve majd a hazai lőszer- és robbanóanyag-gyártás ellátásbiztonságot fog teremteni Magyarország számára, a harcjárművek terén pedig minőségi ugrást jelent a Lynx harcjárművek technológiája.

„Olyan átülni egy T-72-esből egy Leopard 2 A7-be vagy egy Lynxbe, mintha a harminc éves Moszkvicsomból átülnék abba a Teslába, amit Elon Musk még meg sem tervezett”

– fogalmazott.

Porkoláb Imre egyetértett a volt honvédelmi miniszter, Benkő Tibor két évvel ezelőtti prognózisával, miszerint a modern magyar hadsereg 2026/28-ra létrejöhet. Mint a miniszteri biztos megjegyezte:

Magyarország szuverenitásának védelmét a kormány a NATO keretében képzeli el,

a NATO hadseregeivel való együttműködésben, de a nemzeti szuverenitás védelme elsődlegesen az adott állam kötelessége, ezért elodázhatatlanul ütőképes haderőt kell építenie Magyarországnak is.