Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Miniszteri meghallgatás - Lázár János fontosnak érezte kiteríteni a kártyáit

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. december 12. 18:48
A vasúti közlekedés komoly fennakadásainak napján vendégeskedett az Országgyűlés gazdasági bizottságában az új közlekedési miniszter. Lázár János részletesen beszélt a MÁV-val, a Volánnal és az autópályákkal kapcsolatos terveiről.

Lázár János szerint a tömegközlekedést a kötött pályára kell alapozni, mert a magyarok 70 százaléka ingázik, de ehhez most naponta az optimális 50 percnél jóval többet kell utaznia. A vasút azonban „borzalmas” állapotban van – ismerte el a miniszter –, ugyanis a vonatok – a több mint 8000 kilométeres pályaszakasz felén érvényben lévő sebességkorlátozás, valamint az 50 éves mozdonyok miatt – naponta 150-200 órát késnek. Ezzel szemben a HÉV nem késik – tette hozzá a miniszter, aki szerint pályakorszűretés nélkül nem lesz versenyképes a vasút, de ehhez évente 60-70 milliárd forintot kell rákölteni.

A tárcavezető szerint a 6000 járművel közlekedő és 10 ezer sofőr foglalkoztató Volánnál 10 év alá kell szorítani a buszok életkorát. Lázár János megígérte, hogy 2023 végére a MÁV-nak és a Volánnak közös tarifarendszere és menetrendje lesz. Megjegyezte, jelen pillanatban is zajlanak informatikai fejlesztések európai uniós forrásokból, de az elmúlt két hét felülvizsgálatai alapján világossá vált a számára, hogy ezt január 1-jével nem lehet bevezetni. Lázár János tájékoztatása szerint az első lépés az egységes bérletvásárlás bevezetése lesz, de nem az egységes menetrendet és az egységes tarifarendszert jelenti.

Lázár János a közúti közlekedés témáját érintve emlékeztetett rá, hogy a kormány minden autópályát ki akar vinni az országhatárig és az összes megyei jogú várost be szeretné kötni a gyorsforgalmi hálózatba. A lakosság jelentős része sohasem fog tudni lemondani arról, hogy autóval közlekedjen – közölte a miniszter, aki az ellenzéki vezetésű fővárossal is létrehoz egy állandó egyeztetési fórumot.

Lázár János a tárcája másik szakterületére rátérve jelezte, hogy elkészült egy kerettörvény-javaslat, amely megváltoztatja az állami beruházások teljes rendszerét, de mielőtt beterjeszti az Országgyűlésnek, egyeztet róla az Európai Bizottsággal. A bürokrácia csökkentése és a versenyképesség növelése érdekében kidolgoznak egy másik építési kerettörvényt is, ami tavasszal kerül a parlament elé, és jelenleg 80 szakmai szervezettel tárgyalnak róla – tette hozzá Lázár János, akinek egyébként a vonatkozó jogszabályok regnáló miniszterként nem tették kötelezővé a hétfői meghallgatást, de fontosnak tartotta, hogy ismertesse a döntéseit és a terveit az Országgyűlés gazdasági bizottságával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lázár János fontosnak érezte kiteríteni a kártyáit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást